Comfortabele verstelbare trappen voor bouwplaats

Artikel delen

De uitvoerende bouw is een prachtig vak, maar veel werkplekken op de bouwplaats zijn vaak lastig te bereiken. Denk alleen al aan de vele ladders op steigers die de vakmensen weer veilig een ‘slag’ hoger moeten brengen. Of de weinig comfortabele trappen bij de gestapelde bouwplaatsunits en de soms grote ‘opstapjes’ die in de ruwbouwfase zonder hulpmiddel overbrugd moeten worden. EasyStairs heeft voor iedere uitdaging een tijdelijke en verstelbare trap.

Tekst: ing. Frank de Groot
Beeld: EasyStairs

Verstelbare trap.

“De bouwplaats staat vol ladders en als je die dagelijks vaak moet betreden is dat een behoorlijk belasting van je lichaam. Bovendien is een ladder lastig te gebruiken als je de handen vol hebt met gereedschap. Ook kun je elkaar niet passeren. Daarnaast valt me steeds weer op dat er provisorische trappen en ongezekerde ladders worden gebruikt om op hoogte te werken. Vaak gaat het net goed, maar als het mis gaat zijn de gevolgen meteen groot. We hebben onze mond vol over veiligheid, maar dan moet je wel bij de basis beginnen”, zegt Gert Huisman, directeur en oprichter van EasyStairs. “Je ziet daarnaast veel houten trappen die voor ieder project weer op maat gemaakt worden. Na afloop verdwijnen ze in de container. Erg duurzaam is dat niet.”
“Dat moet toch beter kunnen?”, dacht Huisman. In april 2019 kwam hij op Bauma München (toen kon het nog) in contact met een Poolse leverancier van verstelbare trappen. Uiteindelijk heeft dit contact geleid tot de productie van verstelbare trappen voor bouwplaatsen in Nederland. Er zijn inmiddels flexibel inzetbare, tijdelijke toegangstrappen leverbaar voor steigers (steigertrap), bouwputten, kelders & betonwerken (keldertrap), taluds & hellingen (talud-/hellingtrap), gestapelde containers (containertrap), verdiepingen (verdiepingstrap) en vluchtroutes (tijdelijke brand- of noodtrap). Het gaat daarbij om zowel verhuur als verkoop en montage. “Een verstelbare trap is in vijf minuten te monteren”, aldus Huisman.

Containertrap.

Verstelbare trap

Bij een verstelbare trap scharnieren de treden op de boom van de trap. Daardoor blijven de treden vlak staan bij een hellingshoek van 30 tot 55 graden. Zo kun je de toegangstrap dus voor verschillende hoogtes gebruiken. De toegangstrap wordt aan de bovenzijde met behulp van een extra staalplaat verankerd aan een betonnen of houten vloer. Bij steigerbouw, kan de trap met speciale steigerbeugels aan de steiger worden bevestigd. Na plaatsing worden de leuningen aangebracht. Nadat deze in de daartoe bestemde openingen zijn geplaatst, worden de leuningen en verstelbare traptreden gefixeerd door het aandraaien van enkele bouten. “Het resultaat is een zeer comfortabele trap voor het bouwplaatspersoneel. Dit scheelt enorm in de belasting van de vakmensen, want ze moeten iedere dag vele malen naar boven en beneden”, zegt Huisman.
De trap is verkrijgbaar in verzinkt staal of aluminium: “De aluminium versie is twee keer zo licht, maar ook twee keer zo duur. Daarnaast is aluminium minder hufterproof dan staal, maar door het geringe gewicht wel weer eenvoudiger te transporteren. Bij kortlopende projecten in een wat meer beschermde omgeving kan aluminium dus een aantrekkelijk alternatief zijn.”

Uitvoeringen

Doordat de treden scharnieren op de trapboom is één trap geschikt voor meerdere hoogten. Er zijn trappen met drie, zes, negen, twaalf, vijftien en achttien treden. De breedte is 70 (staal en aluminium) of 100 cm (alleen staal). De kleinste variant is geschikt voor hoogten van 51 tot 83,5 cm. “Hoe vaak heb je op een bouwplaats geen begane grondvloer die in de ruwbouwfase nog ruim een halve meter boven het onafgewerkte maaiveld ligt? Als je dan telkens met de handen vol die hoogte moet overbruggen, is dat een zware belasting voor spieren en gewrichten. Vaak lost men dat op met bijvoorbeeld een schuine steigerplank of een zelf gemaakt opstapje, maar de kans op valpartijen neemt dan wel toe”, zegt Huisman.
De grootste versie haalt een hoogte van 253,50 tot 415,50 cm. “Maar je kunt zelfs trappen aan elkaar koppelen, uiteraard in combinatie met een ondersteuning van stalen kolommen. Zo kun je nog grotere hoogten overbruggen.”

Toepassingen

Een veel gebruikte toepassing is de steigertrap. Dat kan in combinatie met stalen bordessen, waarmee een traptoren buiten de steiger is te realiseren. De trap is ook prima op een talud te leggen, bijvoorbeeld bij een bouwput zonder damwanden. Verder is het aantal toepassingen bijna onbeperkt, zegt Huisman. “Denk aan gebruik van de verstelbare trap als brandtrap of noodtrap op een bouwplaats of bij een tijdelijk of permanent gebouw. Maar deze trap is ook uitstekend toepasbaar in magazijnen, fabrieken, productielocaties en andere industriële plekken. Overigens voldoen de trappen aan NEN-EN 12811, een Europese norm voor steigerbouw. Wij kunnen desgewenst jaarlijkse keuringen uitvoeren. Advies is eigenlijk om de staat van het klimmaterieel na ieder project te controleren, op basis van een inspectierapport. ”

Kooiladder.

Bijzondere trappen

Naast de verstelbare trappen, levert Easystairs onder meer ook vaste trappen met bordessen voor gestapelde units op de bouwplaats (zogenoemde containers). Deze trappen staan onder een hoek van 45 graden en hebben uitschuifbare bomen. Daardoor is altijd de juiste hoogte in te stellen. “Vaak maakt men deze trappen van hout. Maar ja, bij een volgend project zijn de maten weer anders en moeten er treden worden afgezaagd of moet de trap worden verhoogd. Bij een derde project kan de hele trap in de container. De containertrap is echter moeiteloos in hoogte verstelbaar.”
Daarnaast levert of verkoopt het bedrijf kooiladders, inclusief instaphulp en rugbeschermer: “Die zijn handig bij ruimtegebrek, bijvoorbeeld bij smalle diepe bouwputten met damwanden.” Dan is er nog de tijdelijke Trappentoren met platformhoogten van 3,30 meter tot maximaal 12,30 meter, loopbruggen en een modulaire trap, die een bereik heeft van maximaal 2,85 meter. De trapmodules zijn verkrijgbaar in diverse vormen.
“Tot slot wil ik nog onze randbeveiliging noemen: wat een comfortabele bouwplaats, betekent ook een veilige bouwplaats”, zegt Huisman. “Wij leveren randbeveiliging voor vloer- en dakranden, of zelfs damwanden. Iedere las punt is belastbaar tot 500 kg. Het stalen rasterhek vervangt de klassieke 3-delige randbeveiliging, door het traliewerk en kantplank in één. Door zijn geringe gewicht van minder dan 20 kg / meter, is deze veelzijdige toepassing snel te monteren.”

Randbeveiliging.

Aantrekkelijke bouwplaats

Huisman besluit: “Voor veel van de genoemde hulpmiddelen geldt: het bouwplaatspersoneel zal er zelf niet naar vragen. Ik adviseer dan ook altijd om één of twee verstelbare trappen op de bouwplaats te leggen. Pas dan gaan mensen ze gebruiken. Zo maak je de bouwplaats aantrekkelijk voor medewerkers en opdrachtgever! En eenmaal ingevouwen nemen ze weinig ruimte in beslag. Voor de prijs hoef je het ook niet te laten. Doordat we de trappen seriematig produceren liggen de kosten van een verstelbare stalen trap tussen de 500 en 900 euro. Nieuwsgierig geworden? We komen kosteloos langs voor een demo.”