Project in beeld

Actueel
Artikel delen

Bijzondere gevelonderhoudsinstallatie voor opvallend Groninger Forum

Het opvallende Groninger Forum dat met zijn scherpe lijnen als een moderne monoliet afsteekt tegen de historische binnenstad, is 45 meter hoog, telt tien verdiepingen én een dakterras. Het gebouw bestaat uit twee ‘torens’, een west- en een oosttoren, die kriskras verbonden worden door roltrappen. Dit bijzondere ontwerp vraagt om een bijzondere gevelonderhoud installatie, voor het inspecteren en onderhouden van de gevel, die wanneer deze niet gebruikt wordt geheel aan het zicht onttrokken is.

Een vereiste was dat de installatie na gebruik niet zichtbaar zou zijn. Bovendien moest de rail “één geheel” vormen met het gebouw en moest het passen in de kleine parkeerruimte naast een grote ventilatieschacht die werd afgesloten met een roostervloer. Vanwege het publieke karakter van het gebouw, met uitzicht over de historische binnenstad, was de wens om zo min mogelijk oppervlak prijs te geven aan de gevelonderhoud installatie en dat het dakterras ook tijdens gebruik, gewoon toegankelijk zou zijn.

Verdiept in het dak

De machine moet rijden over een in het dak geïntegreerd railtraject, wat op zich al bijzonder is. Maar omdat het geheel verdiept in het dak is aangebracht, is hiervoor samen met de bouwkundig aannemer een bijzonder doeltreffende waterafdichting en water afvoer uitgewerkt. Om mogelijk overlast tijdens gebruik te voorkomen is verzocht alles in het werk te stellen om contactgeluid tijdens gebruik tot een minimum te beperken.

Duurzaamheid

Vanwege het bijzondere gevel ontwerp dat bestaat uit grote, schuin geplaatste natuursteen elementen en glas was er een gondel nodig, die daarop is afgestemd. Alimak Group Benelux werd gevraagd om hiervoor een oplossing te ontwerpen. Door decennialange ervaring met de meest complexe gebouwontwerpen, hoge betrouwbaarheid en duurzaamheid, heeft het bedrijf die verwachtingen ruimschoots weten te overtreffen.

Beperkt gewicht

Intern heeft Alimak in nauwe samenwerking met de Manntech ontwerp- en productielocatie in Duitsland, een concept uitgewerkt voor het luik, de heftafel en het railsysteem met daarbij in passend de gevelonderhoud installatie. Dat is geheel in 3D in het BIM-model ontworpen.

Vanwege de kleine ruimte om het geheel te parkeren is gekozen voor een knikbare giek, die naast een compacte parkeerstand, ook flexibiliteit geeft in de reikwijdte van de gondel, zonder complexe telescopische constructies. Hierdoor is het totaalgewicht beperkt gebleven, wat een bijzonder gunstig effect heeft op de gebouwbelastingen.

Eenheid met gebouw

Het traject en de gevelonderhoudinstallatie is in een metallic kleur uitgevoerd, waardoor het geheel een eenheid vormt met het gebouw. De gondel is voorzien van verstelbare gevelwielen. Sensoren bewaken of de wielen wel in contact zijn met de gevel, om te voorkomen dat door een onverwachte beweging de gondel tegen de kwetsbare natuursteen stoot. Is het contact met de gevel verbroken, dan zal de daalbeweging onderbroken worden. Een windmeter geeft een signaal wanneer de windkracht boven een voor ingestelde grenswaarde uit komt en zal de gebruikers waarschuwen. Na intensief overleg zijn we gekomen tot een definitief ontwerp, dat aan alle wensen voldeed

3D ontwerpen waardevol

Na het monteren van het railsysteem is op 27 september 2018 de heftafel, de gevelonderhoudsinstallaties en het luik in 1 ochtend gehesen en gemonteerd. Hieruit blijkt hoe waardevol het ontwerpen in 3D is. Wanneer de installatie gebruikt wordt, opent zich een luik in het dak en wordt de gehele machine met een gewicht van bijna 11 ton door middel van een hydraulische schaarheftafel omhoog gebracht. Met een druk op de knop gaat alles vanzelf omhoog. De machine ontvouwt zich als een vlinder uit zijn cocon en de gebruikers kunnen in de gondel instappen, omgekeerd verdwijnt na gebruik het gehele systeem, sluit het luik als een muziekdoosje, om nog vele malen veilig hetzelfde te doen alles om dit bijzondere object in de toekomst in al haar schoonheid te bewaren

Bent u benieuwd welke fantastische oplossingen Alimak heeft voor onderhoud op of in gebouwen, bezoek de websites en bekijk de bijzondere projecten.

Alimak
www.alimak.nl
www.manntech.com

BouwTotaal