fbpx

Aantoonbaar surplus in kwaliteit bij broodjessysteemvloer

Artikel delen

De Combifor Fix systeemvloer voor renovatie en nieuwbouw is begin deze maand op de markt verschenen. Tussen stalen liggers worden isolatiebroodjes met een vaste hart-op-hartmaat van 488 of 610 mm gelegd, gebaseerd op de gangbare plaatmaten. Duofor-directeur Eddie Pieters: “Dit systeem is op zichzelf bekend in de bouw, maar de noviteit zit bij ons systeem in de hoge isolatiewaarde tot Rc= 5,8 en de mogelijkheid van overspanning van liefst 5,50 meter zonder ondersteuning. Omdat sprake is van een zeer stijve constructie, waarbij de vloer ook bij die lengte niet doorbuigt. Dit surplus aan kwaliteiten betekent wel degelijk een revolutionaire noviteit voor vloeren voor nieuwbouw en renovatie.”

isolatie vloer buiten

Duofor heeft de Combifor Fix ontwikkeld als ‘broertje’ van het succesvolle Combifor Flex systeem. Bij de Flex wordt onder de stalen liggers een Thermostrip aangebracht als drager van standaard isolatieplaten, ideaal als men de hart-op-hartmaat wil kunnen variëren, wat bij menig renovatieproject een uitkomst is. Pieters: “Dan sta je te popelen om het nieuwe Fix systeem met de standaard maten isolatiebroodjes te gaan verkopen, maar wij hebben het systeem eerst uitvoerig laten testen en in drie pilotprojecten beproefd. Om zeker te weten dat de geclaimde resultaten van grote overspanningen zonder ondersteuning en hoge isolatiewaarden ook in de praktijk worden bereikt. Niet dat verhaal van ‘wij van groene Persil’ en/of iets vanuit je eigen organisatie roepen, maar écht uitzoeken dat je waarmaakt wat je belooft. Dat is onze houding. Vandaar dat wij spreken over een ‘aantoonbaar surplus’ in kwaliteit.”

man legt isolatie vloer

Er zijn volgens de Duofor-directeur diverse concurrerende systemen met (stalen) liggers en isolatiebroodjes. “Wij onderscheiden ons door de stijve constructie, hoge isolatiewaarden en bijvoorbeeld ook het geringe temperatuurverschil tussen kamertemperatuur en onderkant stalen ligger in de kruipruimte. Wij zitten daar op pakweg 17 graden Celsius. Dit betekent geringe kans op condensvorming aan de onderzijde van de stalen liggers en dus geen risico’s voor de lange levensduur van de stalen liggers.”

overzicht fundering

Keuze in afwerkvloer

De proefprojecten hadden met opzet een brede variatie met korte en grote overspanningen en renovatie binnen en nieuwbouw buiten (een aanbouw). “Zo konden wij diverse facetten beproeven. Dan zie je dat je ook bij een grote overspanning van meer dan 5 meter een zeer stijve constructie haalt. De stalen liggers zorgen ervoor dat de systeemvloer in feite geen betonnen druklaag met wapening nodig heeft om de vereiste constructieve stijfheid te halen. Een afwerklaag van houten beplating of zwaluwstaartplaten met mortel/zandcement is al voldoende. “Je bent op voorhand verzekerd van een stabiele en stijve vloer. Dit laat onverlet dat je die betonnen afdeklaag wel kunt inzetten voor nog meer constructieve stijfheid. In geval van deze systeemvloer reik je dan tot extra grote overspanningen. Of kies voor houten afdekplaten als droge bouwwijze om snelheid in je proces te winnen. Je bent met onze systeemvloer veel vrijer in je keuze voor alle oplossingen.”

In alle gevallen krijg je als eindresultaat een vloer die niet of nauwelijks doorbuigt. En dat zonder onderslag. “In vergelijking met andere systeemvloeren zorgen de door ons ontwikkelde lichtgewicht stalen liggers voor een hoge stijfheid, tussen de 35 en 55% hoger dan vergelijkbare stalen liggers voor systeemvloeren. Veel concurrerende systemen hebben bij grotere overspanningen ook een onderslag nodig. Dat verhoogt direct de kosten. Bij ons Combifor Fix vloersysteem haal je met een hart-op-hartmaat van 488 mm een Rc=4,2 en bij 610 mm een
Rc= 5,8. Dan zit je ruim boven de wettelijk norm van Rc=3,7 voor een vloer.”

overzicht vloer

Nieuwe standaard

Voorts wijst Pieters op het lage gewicht van de ligger: slechts 6 kg/m1. “Daarnaast is ons systeem makkelijk te verwerken, onderhoudsarm, duurzaam en prima te recyclen. Nadeel is dat andere systemen eerder op de markt zijn en dat je dan als ‘alternatief’ wordt gezien. Ik durf echter te stellen dat ons systeem die kwalificatie ‘alternatief’ ontstijgt. Simpelweg omdat je de nieuwe standaard zet voor dit type broodjesvloeren. Ontdek het zelf en neem contact met ons op voor advies en ondersteuning. We hebben inmiddels een grote hoeveelheid van deze vloeren geproduceerd en ze zijn uit voorraad leverbaar.”

Duofor
www.duofor.eu

Vrije hart-op-hartmaat

De Combifor Fix is ontwikkeld op basis van Combifor Flex, een maatwerk systeemvloer met lichtgewicht materialen. Geen gesjouw met zware wapening of beton, maar een systematische opbouw van meerdere lagen, wat zorgt voor een sterke en stijve vloer. Met de inzet van lichtgewicht geprefabriceerde elementen is de vloer binnen een dag te monteren in het renovatieproject of binnen de aanbouw of uitbouw. Belangrijk daarbij is de vrije keuze hart-op-hartmaat. De stalen liggers kunnen naar draagkrachtwens in ophangbeugels worden bevestigd, ongeacht ongelijk verdeelde nissen. Via de sleufgaten in de profielen kan het leidingwerk eenvoudig onder de vloer worden aangebracht. Onder de stalen liggers worden speciale Thermostrips aangebracht. Deze dienen naast het dragen van de isolatieplaten tevens als koudebrugisolator. De liggers worden óf met zwaluwstaartplaten en mortel en eventueel vloerverwarming afgewerkt óf met houten plaatmateriaal. De houten platen worden direct op de stalen liggers geschroefd.