fbpx

Grote belangstelling voor testen exoskelet

Artikel delen

Voor een nieuw praktijkonderzoek van TNO, Knauf en NOA hebben zich in korte tijd veel ervaren stukadoors aangemeld, die tijdens hun dagelijkse werkzaamheden een exoskelet willen uitproberen. Doel van het onderzoek is om vast te stellen hoe het exoskelet gebruikt wordt, wat de effecten zijn op gedrag, productiviteit en acceptatie. En uiteraard wat de effecten zijn op de lichamelijke belasting en vermoeidheid.

exoskalet

Knauf werkt al enige tijd samen met TNO aan de vraag hoe het gebruik van een arm-ondersteunend exoskelet het werk van de stukadoor kan verlichten. Eerder onderzoek in het praktijkcentrum van NOA gaf positieve resultaten. BouwTotaal heeft hier in 2020 ruim aandacht aan besteed. Uit deze studie bleek dat de spieren, die de functie hebben om de armen te heffen, bij het dragen van een exoskelet bij bijna alle taken een vermindering van spieractiviteit laten zien. Voor alle taken werd de belasting als minder zwaar ervaren, behalve voor het aanbrengen van gips op de muur. De grootste effecten waren te zien bij stucwerkzaamheden aan het plafond.
Je zou kunnen verwachten dat spieren die niet dezelfde functie hebben als het exoskelet een verhoogde activiteit kunnen vertonen. Dat was echter niet het geval. Geen van de spieren liet een verhoogde spieractiviteit zien bij één van de taken en ook was de ervaren belasting bij het werken met het exoskelet bij geen van de taken hoger. Het exoskelet blijkt dus effectief in het verminderen van spieractiviteit én ervaren belasting tijdens het stukadoren.

Volgende stap

Knauf, NOA en de vakbonden zijn vooral geïnteresseerd in een goed onderbouwd antwoord op de vraag: kan het exoskelet stukadoors in hun dagelijkse werkzaamheden op een prettige manier ondersteunen? Want werken met behulp van een exoskelet op een bouwplaats is natuurlijk ‘andere koek’ dan een uurtje wat vooraf bedachte werkzaamheden uitproberen op de testlocatie. Daarom is de volgende stap om stukadoors uit te rusten met een exoskelet voor hun dagelijks werk, en het gebruik, gedrag én de prestatie te monitoren. Wij houden u op de hoogte!