Exoskelet ondersteunt zonder beperkingen

Artikel delen

Stukadoor Marc Peters draagt sinds enkele jaren, als hij boven zijn macht moet werken of langdurig dezelfde beweging moet maken, het Exoskelet van Knauf. “Het exoskelet geeft net dat beetje ondersteuning aan de armen waardoor je veel minder snel last krijgt als je bijvoorbeeld een plafond moet afwerken of machinaal gips moet aanbrengen. Zodra je boven je macht gaat werken, voel je echt dat je armen een extra lift krijgen”, zegt Peters.

De stukadoor gebruikt het exoskelet sinds zijn werkgever die voor hem kocht. “Ik liep al langer rond met schouderklachten, waarschijnlijk een stukje kraanbeen dat los zit. Niet zo erg dat ik mijn werk niet meer kon uitoefenen, maar het was soms wel hinderlijk. Mijn baas had gehoord dat Knauf de exoskeletten in het assortiment heeft, dus hij heet er een voor mij besteld. Gewoon om te kijken of het helpt. En hoewel het skelet mijn schouderklachten niet geneest, kan ik er wel goed mee werken, want hij zit me niet in de weg. Bovendien merk ik dat ik mijn schouder meer ontlast als ik het exoskelet draag.”

Werken boven de macht met een exoskelet

Repeterende werkzaamheden

Het is volgens Frank Van Der Mooren, binnen Knauf verantwoordelijk voor het exoskelet, precies waarvoor het hulpmiddel is bedoeld. “Stukadoors hebben, net als blokkenstellers en plafondmonteurs zwaar werk met veel repeterende werkzaamheden en daarmee lichamelijke belasting van armen, bovenrug en nek. Ons exoskelet biedt daar de ondersteuning vanaf het moment dat de drager van het skelet boven zijn macht gaat werken. Het houdt de rug recht en voorkomt overstrekken bij gipsspuiten en plafondwerk.”

Knauf brengt het exoskelet sinds april 2022 op de markt. “In 2017 was er al het exoskelet van Skelex. Wij hebben daar samen met Skelex en TNO verder onderzoek naar gedaan om inzicht te krijgen in het echte effect van die exoskeletten voor de blokkenstellers, plafondmonteurs en stukadoors. Uit die onderzoeken bleek dat het werk van stukadoor 30% lichter wordt bij het dragen van een exoskelet.”

Geen gebruiksgarantie

De mooie resultaten uit het onderzoek, toonden dus aan dat bij de elf stukadoors die aan de onderzoeken hadden deelgenomen het werk lichter zagen worden. Van Der Mooren: “Dat zijn natuurlijk mooie cijfers, maar wij vroegen ons af of dat betekent dat stukadoors de exoskeletten massaal gaan gebruiken. Of worden ze na aanschaf in de hoek gegooid?”

Om dat te onderzoeken werd een groter onderzoek opgezet, waarbij 39 stukadoors met een exoskelet mochten werken en vervolgens gevraagd werden of ze er ook mee zouden werken als ze er een tot hun beschikking krijgen. Uiteindelijk gaf 65% te kennen dat te willen. Nog geen garantie, maar voor ons voldoende basis om per april 2022 het exoskelet voor stukadoors in ons assortiment op te nemen.”

One size fits all

Door het exoskelet in gebruik zo makkelijk mogelijk te maken, probeert Knauf stukadoors te stimuleren het hulpmiddel te gebruiken. “Want dat is het, niet meer en niet minder. Ondersteuning in het zware werk waardoor je als stukadoor met minder belasting het werk kunt doen. We brengen bewust één maat op de markt. One size fits all, je stelt het exoskelet één keer in op jouw lichaam zodat je het na de eerste keer steeds weer snel aan en uit kan doen. En daarmee voorkomen we op termijn lichamelijke klachten of zelfs uitval. Of, zoals in het geval van Marc Peters zorgt het exoskelet ervoor dat hij ondanks zijn schouderklachten zijn werk op een verantwoorde en prettige manier kan doen.”

Woorden die Peters kan bevestigen. “Ik loop er niet hele dagen mee, maar als ik weet dat ik aan een plafond of boven mijn macht moet werken, doe ik hem aan. Ik heb dan de dag daarna nergens last van terwijl ik dat voorheen wel kon voelen. En tijdens het werk heb ik geen enkele hinder of last van het dragen van het exoskelet. ”

Preventie

Van Der Mooren licht toe dat het exoskelet een voorbeeld is van duurzaam ondernemen zoals Knauf dat wil vormgeven. “Duurzaamheid is meer dan alleen verantwoord omgaan met de planeet en de grondstoffen die je gebruikt. Voor ons is de duurzame toekomst van onze klanten en de gebruikers van onze producten net zo belangrijk.”

Daarbij kan het exoskelet een belangrijke preventieve werking hebben. “Stukadoors voeren iedere dag zwaar werk uit en belasten hun lichaam daarmee. Dit kan tot klachten leiden met alle gevolgen van dien. Gebruik van het exoskelet kan in ieder geval een deel van die klachten voorkomen. Dat gaan ook steeds meer verzekeringsmaatschappijen inzien, zo merken we. Zo zijn er al verzekeraars die zzp’ers en werknemers bij het afsluiten van een Arbeidsongeschiktheidsverzekering aanmoedigen om een exoskelet te gaat gebruiken. Bijvoorbeeld door korting te geven op de aanschafprijs. En het blijft natuurlijk mooi om te zien dat er werkgevers zijn zoals B. de Kort Stukadoorsbedrijf, die zijn werknemers zoals Marc een verantwoorde en gezonde toekomst gunt.”

Knauf
www.knauf.com/nl-NL/knauf/trends-en-innovatie/exoskelet