EXO-S exoskelet biedt ergonomische ondersteuning

Artikel delen

Al sinds de dertiende eeuw helpen technologische snufjes mensen bij hun dagelijkse werkzaamheden. Van de eerste brillen tot de moderne protheses, we hebben altijd geprobeerd onze capaciteiten te verbeteren. Tegenwoordig gaat dit nog een stap verder met human augmentation, waarbij technologie ons helpt om productiever en veiliger te werken. De bouwsector omarmt technologische innovatie op het gebied van human augmentation en maakt daarmee de bouwplaats veiliger. Een veelbelovende ontwikkeling in de industrie is het gebruik van exoskeletten: dat zijn draagbare systemen die fysieke hulp bieden door extra kracht en/of structurele ondersteuning.

EXO-S exoskelet

Het EXO-S exoskelet van Hilti maakt gebruik van mechanische technologie waarmee de druk op de schouders tot 60% vermindert en biedt gebruikers daarmee extra ergonomische ondersteuning.

Hoewel alle innovaties nooit de ervaren bouwvakkers zullen vervangen, kunnen ze hen wel ondersteunen. Hierdoor wordt het werken op bouwplaatsen veiliger, worden tekorten aan geschoolde arbeidskrachten aangepakt en de productiviteit verhoogd.

Exoskeletten volgen de bewegingen van de gebruiker en vereisen geen of zeer minimale aanpassingen aan de werkplek. Een voorbeeld van een veelgebruikt exoskelet in de bouw is het EXO-S van Hilti. Afgelopen jaar is dit exoskelet geïntroduceerd, nadat Hilti extra heeft geïnvesteerd in verbeteringen op het gebied van draagcomfort, design en aanpasbaarheid. Het EXO-S maakt gebruik van mechanische technologie om de belasting van de schouders naar de heupen te verplaatsen, waardoor de schouders dit gewicht beter kunnen dragen. Hierdoor vermindert de druk op de schouders tot 60% en biedt het de gebruikers extra ergonomische ondersteuning.

Exoskelet

Veilig aan de slag

Eén van de grootste uitdagingen in de bouwsector is het voorkomen van letsels aan spieren en botten, zoals artrose en hernia. Die zijn vaak het gevolg van het boven het hoofd moeten werken aan bijvoorbeeld wanden of plafonds. Dit heeft een negatieve invloed op de productiviteit en het welzijn van werknemers. Exoskeletten zijn ontworpen om de belasting van spieren en gewrichten te verminderen, waardoor pijn en vermoeidheid afnemen.

Het gebruik van exoskeletten heeft twee positieve gevolgen voor de bouwsector. Enerzijds werkt het exoskelet preventief om toekomstige blessures te voorkomen en de kans op chronische klachten te verkleinen. Anderzijds zorgt het ervoor dat mensen met klachten soms deels of weer helemaal aan de slag kunnen. Zo is het mogelijk om geschoolde krachten langer te behouden en het ziekteverzuim te verlagen. Daarnaast zet je als werkgever met een exoskelet nét dat extra stapje voor jouw werknemers.

Lammertink Vastgoedzorg heeft het EXO-S om deze reden aangeschaft. “Wij kijken altijd hoe we de veiligheid en gezondheid van onze medewerkers kunnen verbeteren. Met het exoskelet van Hilti zorgen we ervoor dat hun armen en schouders worden ontzien. Repeterende werkzaamheden zijn zo makkelijker uit te voeren.”

Gering gewicht

Gemak staat voorop. Dankzij het gewicht van slechts 2,5 kilo is het EXO-S één van de lichtste exoskeletten in de markt. Hierdoor word je als gebruiker niet beperkt in je natuurlijke bewegingsvrijheid. Daarnaast kun je het exoskelet eenvoudig omdoen als een rugzak en hoef je hem alleen vast te klikken bij de borst, buik en armen. Eventueel kan je een neksteun aan het exoskelet toevoegen om overstrekking van de nek te voorkomen.

Doordat het EXO-S zo eenvoudig aan trekken is, is hij ook heel gemakkelijk uit te wisselen met een collega. Zonder gereedschap, maar met een eenvoudige drukknop, kan het exoskelet worden aangepast naar alle verschillende lichaamslengtes en omvangen. Ook de krachtinstelling kan middels een simpele draaiknop geregeld worden, om hem naar ieders wens in te stellen. Deze krachtinstelling is tevens los per arm instelbaar, zodat het exoskelet meer ondersteuning kan bieden voor bijvoorbeeld de arm die een gereedschap draagt.

Exoskelet

Minder vermoeid

De medewerkers van W2 Bouw zijn erg enthousiast over het exoskelet: “Na een hele dag plafonds stuken, ben ik nog niet moe. Ik voel het daarentegen meteen aan mijn lichaam als ik het exoskelet even niet gebruik.” Dankzij het exoskelet kunnen ze dus repeterende werkzaamheden boven het hoofd gemakkelijker uitvoeren zonder spierpijn of blessures te krijgen.

Niet alleen de medewerkers van W2 Bouw ervaren dit. Ook heeft de overgrote meerderheid van de stukadoors (93%) die een exoskelet hebben getest in een onderzoek van TNO aangegeven dat een exoskelet ze lichamelijk ondersteunt. Daarnaast geeft 45% aan dat zij zich minder vermoeid voelden aan het eind van de dag. Uiteindelijk wil 65% van de stukadoors het exoskelet in de toekomst gaan gebruiken.

Zelf gratis testen?

Het exoskelet heeft dus een grote meerwaarde bij onder meer de montage van plafonds, bovenhoofdse installaties, het schuren en stuken van wanden en plafonds of alle andere bovenhoofdse werkzaamheden. Wil je zelf ervaren hoe het is om het Hilti EXO-S te dragen? Dat is mogelijk. Je kunt een gratis en vrijblijvende demonstratie op locatie aan te vragen, waarbij een accountmanager van Hilti langskomt om te laten zien hoe het exoskelet kan bijdragen aan jouw werkzaamheden. Een testperiode is hierbij bespreekbaar.

qr code

Het EXO-S zelf testen? Scan de QR-code: of klik hier

Hilti
www.hilti.nl