Exoskelet getest: “Minder klachten en lichter werken”

Artikel delen

Van juni t/m oktober 2023 hebben 60 product testers in Nederland het Festool ExoActive skelet grondig kunnen testen. Eén van hen is schilder Salim Smits van S.J. Smits Schildersbedrijf uit Waddinxveen. “Dit exoskelet is vooral van belang bij bovenhands werken. Dat werk wordt enorm verlicht en voorkomt klachten aan spieren en gewrichten. Het is even wennen, maar ik wil nu niet meer zonder exoskelet werken bij onder meer het schuren en schilderen van plafonds en hogere wanddelen.”

Tekst: ing. Frank de Groot
Beeld: S.J. Smits Schildersbedrijf

Salim Smits aan de slag met het Festool ExoActive skelet.

Salim Smits aan de slag met het Festool ExoActive skelet.

Salim werkt graag met Festool gereedschap en heeft dan ook een sponsorschap met Festool. Hij is tevens influencer die op sociale media de voordelen van het werken met Festool laat zien. “Ik ben begin dit jaar benaderd of ik het nieuwe exoskelet wilde testen. Dat leek me wel wat, want ik heb nogal eens last van klachten in onder meer de schoudergewrichten en nek. Vooral het schuren en schilderen van plafonds kan zwaar zijn. Maar ook het schuren met een excenterschuurmachine van houten wanden of daklijsten kan belastend zijn voor je nek, schouders en rug.”

Actief exoskelet

Welke eigenschappen heeft het exoskelet ExoActive van Festool? Het betreft een zogenoemd ‘actief’ exoskelet, omdat deze door een 18-volt-accu wordt aangedreven. De ondersteuningskracht kan daarom exact op de betreffende activiteit ingesteld worden. Dit exoskelet is geschikt voor werken op heuphoogte, borsthoogte of bovenhoofds. “De accu gaat moeiteloos de hele dag mee, bij normaal gebruik”, merkt Salim op.

Het exoskelet kan individueel aan verschillende lichaamsgroottes aangepast worden. Het ExoActive ontlast de voorste schouderspieren volgens Festool tot 30 procent. Dat betekent dat activiteiten tot een derde lichter aanvoelen. Met een extra kracht tot 50 Newton ondersteunt het ExoActive elke onderarm. Dat komt omgerekend overeen met een ontlasting van ongeveer 5 kilo. Salim merkt op: “Op de zwaarste stand gaat je arm bijna vanzelf omhoog. Je kunt hem dus altijd naar wens instellen.”

Door aan de vermogensregelaar te draaien kan de ondersteuning die op dat moment nodig is direct ingesteld worden. De gebruiker kan kiezen uit vijf niveaus en het werkgebied kan worden geselecteerd. Voor een comfortabele regeling beschikt het exoskelet over drie vooraf ingestelde werkbereiken: van het bekken naar boven, van de borst naar boven of bovenhands. Bovendien kan je met de Festool Work-app (gratis verkrijgbaar in de App Store of Google Play Store) extra profielen voor de juiste ondersteuning selecteren. “Als je met Festool gereedschap werkt, kun je via de app alle machines registreren, functies uitbreiden, prestatiegegevens controleren en machines individueel instellen op je werkomstandigheden. Via die app kun je ook extra profielen voor het exoskelet instellen. Maar ik moet bekennen, dat ik die app daarvoor nog niet gebruikt heb. Ik ben al tevreden over het functioneren, maar wel handig als je toch nog extra aanpassingen wilt doen”, aldus Salim.

Aantrekken

Volgens Festool is het exoskelet net zo makkelijk aan te trekken als een rugzak. Volgens Salim vraagt dat wel enige oefening: “De eerste keer is het wel wennen. Je moet het exoskelet goed neerleggen, dan trek je hem zo aan. Maar als je hem zomaar opvouwt en in de bus gooit, dan wordt het aantrekken daarna wel lastiger. Daar moet je dus wel rekening mee houden. Gewoon netjes terugleggen in de bus en dan is er bij de volgende klus geen probleem met aantrekken.”

Alle textiel- en gordeldelen van het ExoActive zijn afneembaar en wasbaar, zodat het door verschillende personen gedragen kan worden. “De harde kunststof delen kun je eenvoudig afnemen met een doek. Voor het wassen van de textieldelen moet je het exoskelet uit elkaar halen. Hij is nog niet zo vies, dus dat heb ik nog niet gedaan.”

Ervaringen

ExoskeletSalim heeft al de nodige schuur- en schilderwerkzaamheden met het exoskelet uitgevoerd en is heel tevreden. “Ook bij het met zijn tweeën opbouwen van een steiger kan je hem gebruiken als je steigerdelen naar boven aangeeft. Je voelt gewoon gelijk dat het werk lichter is. Aan het eind van de dag merk je goed dat je lichaam minder is belast.”

In de zomer is het wel extra zweten in het exoskelet: “Als het erg warm is, ga je wel extra zweten op plaatsen waar het exoskelet het lichaam bedekt. Maar aan de andere kant hoef je je minder in te spannen, dus dat scheelt weer. Ook moet je rekening houden met de toegenomen schouderbreedte. Je kunt dus niet even door een smalle opening kruipen. Ook bij een luik in de steigervloer moet je even passen en meten.”

Wat vindt Salim van de adviesprijs van € 2.800,- voor het exoskelet? “Het is een hoop geld, maar gezondheid is niet in geld uit te drukken. Als je een paar dagen niet kan werken of zelfs  arbeidsongeschikt raakt zijn de kosten veel hoger. En daarnaast is dit een high-tech exoskelet, dus als je dat allemaal meeneemt, vallen de kosten wel mee. Ik zou hem alleen niet aanschaffen als je hem maar af en toe gebruikt. De voordelen liggen echt bij regelmatig werken boven je schouders.”

Ontwikkeling

De ontwikkeling van het Festool ExoActive skelet is een samenwerking tussen Festool, brancheorganisatie OnderhoudNL, vakbond LBV en uitvoeringsorganisatie SUSAG. Dit exoskelet wordt mede gefinancierd vanuit MDIEU (Maatwerkregeling Duurzame Inzetbaarheid en Eerder Uittreden).

In de periode van juni t/m oktober 2023 hebben 60 product testers in Nederland het Festool ExoActive grondig kunnen uittesten. De testperiode is bedoeld voor Festool om inzichten te verkrijgen over het gebruik van het exoskelet. Door middel van drie enquêtes wordt dit in kaart gebracht. De data wordt door Festool in samenwerking met de Universiteit van Innsbruck geanalyseerd en gebruikt voor eventuele verbeterpunten. Aan deze teststudie doen in totaal zeven Festool landen mee. Het exoskelet is vanaf oktober 2023 verkrijgbaar.

Festool
www.festool.nl