Ruim 45% energiereductie met reflecterende folie

Artikel delen

Isobooster maakt de resultaten bekend van een meerjarig onderzoek naar de energiebesparing met meerdere lagen reflecterende PET-folie die omgeven zijn door LDPE-luchtkussenfolies. Dit isolatiemateriaal is vergeleken met standaard isolatiematerialen. De besparing blijkt volgens Isobooster op te lopen tot meer dan 45% op jaarbasis.

rijtjeshuizen

Zeeuwse vakantiepark Parc Ganuenta als de ideale testlocatie.

Hoe test je de isolatiewaarde van bouwmaterialen? De meest gangbare methode in de branche is een laboratoriumtest. Isobooster zocht echter in samenwerking met Bruil Bouw en Fraanje BV en vond op het Zeeuwse vakantiepark Parc Ganuenta de ideale testlocatie voor een stevige praktijktoets. De uitkomsten zijn opvallend: De implementatie van Isobooster levert een jaarlijkse besparing op van 500 tot 700 euro ten opzichte van standaard isolatieplaten: dat is een reductie die kan oplopen tot meer dan 45%.

De test

Het vakantiepark biedt een minimum aan variabelen. De woningen zijn per type bouwkundig en installatietechnisch identiek, de factor bewonersgedrag speelt vrijwel geen rol in de meting en onafhankelijke partijen hielden het energieverbruik over langere periode bij. Het isolatiemateriaal werd getest ten opzichte van traditionele (spouw)isolatie en gevalideerd door onafhankelijke partijen. De volledige case-study is te lezen op pxanederland.nl.
In het project werd samengewerkt met Bruil Bouw, B&B Vastgoedontwikkeling en Fraanje BV. Ontwikkelaar Evert van de Beek van B&B Vastgoedontwikkeling: “Wij zien op jaarbasis dat de woningen met Isobooster een veel gunstiger energieverbruik hebben. Om die reden worden alle nieuw op te leveren woningen nu standaard geïsoleerd met Isobooster. Een bijkomend voordeel is dat deze woningen stiller zijn door de toepassing van zachte isolatiematerialen en in de zomer ook koeler.”
Isobooster is ontwikkeld door de Nederlander Arthur Horeman. Het is een duurzaam en energiebesparend isolatiemateriaal. Het product bestaat uit meerdere lagen reflecterende PET-folie die omgeven zijn door LDPE-luchtkussenfolies. Hierdoor wordt vrijwel alle warmte in de woning gereflecteerd. Bovendien is het materiaal makkelijk in het gebruik en veilig voor verwerker en bewoner. Het materiaal heeft een lage CO2-footprint en is volledig recyclebaar. Isobooster wordt gedistribueerd door PXA Nederland. De Isobooster7 serie voor de professional komt in aanmerking voor subsidie (ISDE) en is aangemeld voor NTA 8800 goedkeuring.

PXA Nederland B.V.
www.pxanederland.nl