82.000 unieke tegels geven kleur aan nieuwbouw Museum Arnhem

Artikel delen

De nieuwe vleugel van Museum Arnhem die over de stuwwal zweeft krijgt een verrassend uiterlijk. Zo’n 82.000 unieke tegels sieren vanaf juli de buitenkant van de nieuwbouw van Museum Arnhem. Iedere tegel is anders en het totaal aantal tegels bestaat uit 14 verschillende tinten. Aan de kant van de Rijn zijn de tegels blauwwit en de tegels lopen geleidelijk over naar meer aardse kleuren aan de kant van de Utrechtseweg.

Saartje van der Made en Joost Vos van Benthem Crouwel Architects zijn de architecten achter dit idee. “De nieuwe vleugel van het museum ligt op de stuwwal die de overgang vormt tussen de heuvelachtige Veluwe en het uitgestrekte rivierenlandschap van de Betuwe. We wilden graag iets met die unieke transitie doen. Daarom hebben we de gevel van het lange volume van een kleurverloop voorzien: meer donkere aardse tinten aan de zijde van de Utrechtseweg (Veluwe) verlopend via paars, blauwe en groene tinten naar ijl wit aan de Rijnzijde (Betuwe), als een glinsterende reflectie van het water in de uiterwaarden”.

Productieproces tegel

Verrassende gevel

Het keramiek wordt vervaardigd door Koninklijke Tichelaar uit Makkum, een bedrijf met bijna 450 jaar ervaring in het maken van keramiek. Geglazuurde keramische tegels zijn zeer duurzaam als gevelmateriaal; gemaakt van natuurlijk klei en ze blijven hun kleur en glans behouden. Bovendien maakt het bijzondere glazuurprocedé het mogelijk om het verlopende kleurenpallet van echte rijke en diepe kleuren te voorzien, waar ook nog eens elke tegel uniek is! Van een grote afstand zie je het kleurverloop maar naarmate je dichterbij komt zie je de bijzondere patronen en kleurnuances in elke tegel afzonderlijk. De combinatie van de kleuren en het verloop van de kleuren zorgen ervoor dat je met verwondering naar het gebouw kijkt.

Keramiek

De tegels hebben een typisch oud Hollands formaat. Koninklijke Tichelaar maakte ook de tegels voor het ‘ei’ op het dak van Museum de Fundatie in Zwolle en in Arnhem vervaardigde het bedrijf het groene keramiek voor de nieuwbouw van Musis Sacrum. Ook werkten Tichelaar en de architecten van het Museum Arnhem al eerder samen aan de Hollandse ‘witjes’ voor de Cuyperpassage bij het Centraal Station van Amsterdam.

Op het YouTube kanaal van Museum Arnhem, Ondertussen in Museum Arnhem, is te zien hoe de tegels zijn gemaakt. Op www.rotsbouwtmuseumarnhem.nl is een live stream te zien en verschijnen regelmatig bouwvlogs en bouwjournaals over de nieuw- en verbouw van het museum.