Stucprofielen zonder nazorgkosten

Artikel delen

Maar liefst 6 kilometer stucprofielen verwerkt Eurogips bij nieuwbouwwijk Hoef en Haag tussen Vianen en Hagestein. Het lijkt een detail, maar stucprofielen die vervormen, minder goed hechten en/of strepen achterlaten kunnen bij vooral grotere projecten tot behoorlijke nazorgkosten leiden. “Met de Slimgrip stucprofielen hebben we geen nazorgkosten. Die zitten in één keer goed”, zegt projectleider Martin van Wijngaarden van afbouwbedrijf Eurogips.

Tekst: ing. Frank de Groot

MUREN

Toepassing Slimgrip stucprofielen bij nieuwbouwwijk Hoef en Haag.

huis

Toepassing Slimgrip stucprofielen bij nieuwbouwwijk Hoef en Haag.

Stucprofielen worden zowel binnen als buiten toegepast met als doel hoeken te beschermen en scheurvorming te beperken. Ook zorgen ze esthetisch voor fraaie, strakke hoeken en zijn ze handig om de gewenste pleisterdikte te realiseren. Een ogenschijnlijk simpel product, dat echter grote invloed heeft op de verwerking en het eindresultaat. Wie kent ze niet: de stucprofielen die eenvoudig vervormen, waardoor het een hele worsteling is om ze strak tegen de hoek te positioneren. Of ze zijn vettig door productieproces en geven daardoor vlekken na droging van het stucwerk. En dan hebben we het nog niet eens over een gebrek aan hechting. “Goed en strak stucwerk is heel belangrijk voor de uitstraling van de woning. Gebreken in stucwerk zie je direct en doen afbreuk aan de beleving van de woning”, zegt Martin van Wijngaarden, van afbouwbedrijf Eurogips. Dit bedrijf is al 35 jaar gespecialiseerd in het plaatsen van gips- en cellenbeton scheidingswanden, systeemplafonds en stukadoorswerk en spuitwerk.

Slimgrip

Maar liefst 6 kilometer stucprofielen zijn er verwerkt in de woningen van de fraaie nieuwbouwwijk Hoef en Haag tussen Vianen en stuw- en sluizencomplex Hagestein in de Lek. In de deelgebieden Het Lint, De Erven en Het Dorpshart komen zo’n 1.800 woningen, waarvan een groot deel al bewoond is. Opvallend is de landelijke en groene uitstraling van dit fraaie woongebied. In Het Lint woon je ruim, landelijk én met heerlijk veel water om je heen met plas Everstein en de Meander. In Het Dorpshart woon je rondom de Brink, het hart van de wijk. De straten zijn autoluw en knus met gezellige hofjes. Hier hebben kinderen alle ruimte om veilig buiten te spelen. Wonen in De Erven betekent ruim en landelijk wonen in een nieuw dorp aan de Lek. De Erven is een ideale wijk waar je elkaar ontmoet in één van de vele open plekken, of juist geniet van een kopje koffie op je eigen veranda.
Bij een mooie woning, hoort natuurlijk ook strak stucwerk. Eurogips werkt daarom al lange tijd met de gepatenteerde Slimgrip stucprofielen, die Ceves Vergeer ongeveer tien jaar geleden introduceerde. De profielen zijn befaamd om het feit dat ze zo goed hechten, geen strepen achterlaten en voor uiterst strak gestucte hoeken zorgen. Er is zelfs een speciale website voor ontwikkeld: slimgrip.nl. Hier treffen we een lijn stukadoorsprofielen aan voor gipsplaat-, dun- en dikpleisterafwerking en stucstopprofielen.
De standaard profielen zijn door de wijze van produceren altijd een beetje vettig. Door de productiewijze aan te passen, zijn de profielen vetvrij. Belangrijk is verder dat de profielen veel steviger zijn en beter hechten tijdens het aanbrengen op de hoeken. Voor dat laatste doel zijn er hele kleine verdiepte puntjes in de stalen flens van de profielen gewalst, die daardoor aan de achterzijde iets uitsteken; een 3D-profiel. De vorm en de verdiepte puntjes zorgen voor oppervlakte vergroting aan voor- én achterzijde en dus meer hechting, maar ook voor meer stevigheid. Het is dan ook niet verwonderlijk dat dit product is ontwikkeld vanuit opmerkingen van stukadoors.

spatel op muur

Geen nazorgkosten

Van Wijngaarden werkt graag met de Slimgrip profielen, die worden ingekocht bij Lobouw in Dordrecht: “Wij kopen op maat geleverde profielen, waardoor we ze niet hoeven te knippen. Dit bespaart tijd, geld en onnodig afval. Belangrijk is verder dat je geen nazorgkosten meer hebt. De stucprofielen zitten in één keer goed en zijn erg stevig, waardoor ze niet vervormen of wiebelen tijdens het plaatsen. Daardoor kun je ze snel en eenvoudig verwerken. Ook heb je geen last van vlek- of streepvorming doordat de profielen vetvrij zijn. De woningen in Hoef en Haag hebben een hoge kwaliteit. Dan wil je een strakke binnenafwerking en geen klachten achteraf. De Slimgrip profielen zijn nauwelijks duurder dan andere profielen, maar je hebt geen nazorgkosten. Uiteindelijk ben je dus goedkoper uit en je levert goed werk af.”

Richtlijn profielen

BOEKBinnen de afbouwsector, en met name bij stukadoorswerk in een binnen- of buitensituatie, wordt al sinds jaar en dag gebruik gemaakt van verzinkte-, roestvrij stalen-, of kunststof stukadoorsprofielen. Omdat er vanuit de afbouwpraktijk nog weleens problemen ontstaan over het niet, onvoldoende of verkeerd toepassen van stukadoorsprofielen, heeft het Technisch Bureau Afbouw (TBA) samen met de afbouwbranche de TBA richtlijn 1.10 ‘Richtlijn voor het gebruik en het stellen van profielen in binnen- en buitenbepleisteringen’ opgesteld. Deze is bedoeld voor de toepassing van profielen in stukadoorswerk binnen en buiten.
De TBA-richtlijn 1.10 moet ertoe bijdragen dat de opdrachtgever, ontwerper, hoofdaannemer en stukadoor/afbouwer de juiste profielkeuze maakt en verwerkingsmethode hanteert alsmede de noodzaak inziet van het moeten dilateren van gebouwdelen en/of verschillende wand-/plafond-/of gevelconstructiedelen. In de richtlijn adviseert TBA ook om – zeker bij dunpleister – profielen te gebruiken die een perforatie ofwel een verbeterde grip en hechting hebben. Slimgrip is daar een goed voorbeeld van.

TBA

Het TBA is opgericht door de Nederlandse Ondernemersvereniging voor Afbouwbedrijven (NOA), FNV en CNV Vakmensen met als doel een goed functionerende en betrouwbare branche. Het TBA geeft onafhankelijk technisch advies en ontwikkelt normen en richtlijnen om de kwaliteit van de afbouw op een hoger plan te brengen.

Meer informatie: www.tbafbouw.nl. Klik rechts op ‘Richtlijnen’ en vul in het zoekvak in: ‘Richtlijn 1.10’.