Drinkwater echt schoon krijgen? Zo filter je schadelijke stoffen eruit

Artikel delen

Kraanwater in Nederland is schoon. Althans, het is schoon genoeg om te kunnen drinken. Toch blijven er ongemerkt nog een heleboel reststoffen in ons kraanwater zitten, die met het blote oog niet te zien zijn. Wil je jouw drinkwater echt schoon krijgen, dan kun je dat op een makkelijke manier zelf regelen. Hoe, dat leggen we je hier uit.

vrouw drinkt uit fles

Hoe schoon is ons kraanwater en welke stoffen blijven achter?

In Nederland is ons kraanwater van goede kwaliteit. Je kunt het water zonder problemen rechtstreeks uit de kraan drinken. Toch blijven er reststoffen achter in ongefilterd kraanwater, die je niet kunt waarnemen met het blote oog. Dit zijn bijvoorbeeld microscopische deeltjes van medicijnresten, antibiotica, PFAS, chemicaliën en zware metalen zoals lood. Dit krijg je dus ongemerkt binnen wanneer je Nederlands kraanwater consumeert! Wil je dit nu voorkomen, dan kun je er zelf iets aan doen, met een waterfilter en/of waterontharder.

Hoe weet ik welke schadelijke stoffen er in mijn kraanwater zitten?

Het is een feit dat overal in Nederland reststoffen in het kraanwater zitten. Wil je dit echter zelf onderzoeken om te zien welke stoffen er in jouw kraanwater voorkomen? Dan kun je dit heel gemakkelijk zelf testen. Er zijn verschillende methodes om dit te doen. Je kunt bijvoorbeeld online voor een paar euro teststrookjes voor drinkwater kopen. Deze houd je simpelweg in het water om de kwaliteit te testen. Wanneer bepaalde stoffen in het water aangetroffen worden, verkleurd het teststrookje. Je kunt ook een professional inschakelen om een drinkwateronderzoek te laten uitvoeren. Houd er wel rekening mee dat hier extra kosten aan verbonden zijn.

Laat een waterontharder en/of waterontharder installeren

De meest effectieve manier om je water te laten filteren is door een waterontharder in je woning te laten installeren. Een waterontharder zorgt ervoor dat kalkdeeltjes uit het water gefilterd worden. Hierdoor krijg je ‘zacht’ water wat lekkerder smaakt en meerdere gezondheidsvoordelen heeft.
Een waterfilter (de naam zegt het al) filtert schadelijke stoffen uit het drinkwater, zoals medicijnresten, anitbiotica en overige schadelijke stoffen. Je kunt een waterfilter en een waterontharder ook gecombineerd laten plaatsen, zodat zowel de schadelijke stoffen als de kalk uit het water gefilterd worden.

Wat is zacht water en wat zijn hier de voordelen van?

Zacht water is gefilterd water, waarbij geen kalk meer in het water aanwezig is. Dit heeft als voordeel dat de smaak verbetert. Het water smaakt en voelt namelijk zachter aan. Een bijkomend voordeel is dat je daardoor ook minder shampoo en zeep nodig hebt tijdens het douchen (dus minder verspilling). Bovendien is zacht water ook beter voor de huid; het is bekend dat zacht water een positief effect kan hebben uit huidgerelateerde klachten zoals psoriasis en acne. Zacht water kan ook de levensduur van jouw huishoudelijke apparaten verlengen, doordat er geen kalk meer in het water zit wat de apparaten aantast.

Voor elk waterprobleem een oplossing

Voor andere problemen met jouw kraanwater, zoals een lage waterdruk in je huis zijn weer andere oplossingen te bedenken zoals het laten plaatsen van een waterdruk verhogen. Wil je echter graag alle schadelijke stoffen uit je water laten filteren, of je water van kalk zuiveren, kies dan voor een waterfilter of waterontharder voor direct resultaat!