“Als starter moet je afgaan op je gevoel”

Artikel delen

In een pandemie een baan vinden. Voor velen een lastige opgave, maar de recent afgestudeerde Suray (21) deed het gewoon. Een kennismaking met Building Heroes was het startpunt van haar zoektocht. Na enkele weken van persoonlijke begeleiding en sollicitatiegesprekken via Zoom, kwam het verlossende telefoontje. Suray kon aan de slag als assistent uitvoerder bij Constructif en dat bevalt goed. Heel goed.

Bouwhelden

Assistent uitvoerder Suray Kooiman

Het middelbare schoolprofiel Techniek & Economie maakte voor Suray een hoop duidelijk: “Economie vond ik saai en ik zag op tegen een kantoorbaan van 9 tot 5. Stilzitten is namelijk niets voor mij. Ik wilde iets doen, dus focuste ik me op techniek.” Na eindeloos oriënteren kwam de open dag van MBO Bouwkunde. “Die open dag gaf me zo’n goed gevoel dat ik het meteen zeker wist: hier wil ik studeren.” En dat was absoluut de juiste keuze, zo blijkt. Momenteel is ze al een half jaar werkzaam als assistent uitvoerder bij Constructif.

Starter in de bouw

Vanuit de schoolbanken zo de bouwplaats op. “Het vroege opstaan was wel even wennen en ik moest ook leren hoe ik mijn theoretische basis om moest zetten naar werken in de praktijk. Dat leer je niet op school.” Gelukkig ontbreekt het Suray niet aan gezellige collega’s én goede begeleiding. “Ik word bij alles betrokken en samen met Jos – hoofd uitvoerder en begeleider – bewaak ik de planning, kwaliteit en veiligheid op de bouwplaats. Echt elke dag leer ik wel iets. Als hij de kans heeft me iets uit te leggen, dan grijpt hij die met beide handen aan haha.”
Volgens Suray moet je als starter echt afgaan op je gevoel en doen wat je op dat moment leuk vindt. “Het is belangrijk om je te richten op de nabije toekomst in plaats van je te bedenken wat je voor de rest van je leven wil doen. Zo kun je veel beter een baan kiezen die goed bij je past. Je hebt nog een hele carrière voor je waarin je zoveel verschillende dingen kunt doen.”

Iets betekenen voor een ander

Naast de praktische kant van de bouw, spreekt ook vooral het sociale aspect haar aan: “Goed kunnen samenwerken is echt superbelangrijk in deze sector. Ook al werk je niet direct mét elkaar, we zijn wel allemaal verbonden. Van het ontwerp tot de uitvoer en oplevering.” Bij Suray gaat maatschappelijke verantwoordelijkheid een klein stapje verder. “De afgelopen maanden bij Constructif hebben me geleerd dat ik graag iets beteken voor een ander. Als bewoners van een renovatieproject mij bijvoorbeeld vertellen hoe blij ze met hun nieuwe badkamer of keuken zijn, dan weet ik waar ik het voor doe.”

 

Building Heroes gelooft dat alleen door samen te werken, te delen en te geven, we de branche samen verder brengen. Bouwhelden is een samenwerking met Building Heroes, hét Thuishonk voor de helden in bouw & infra. Meer weten? Ga naar www.buildingheroes.nl.