Zonnepanelen belemmeren bluswerk

Artikel delen

Bij een grote brand op 18 juni 2023 in Arnhem zijn vijf woningen van woningbouwvereniging Portaal verloren gegaan. De brand was zondagavond laat onder controle. Blussen werd volgens de brandweer ernstig bemoeilijkt door de aanwezigheid van zonnepanelen.

Woningbrand

Foto: Portaal.

In een woning aan de Van Kinsbergenstraat in de Arnhemse wijk Presikhaaf is zondag 18 juni rond het middaguur een grote brand uitgebroken die urenlang woedde. De tussen 2015 en 2017 verduurzaamde woningen hadden een bijzonder dak, zonder dakpannen, waarbij de zonnepanelen tevens dienst doen als waterkering. Hierdoor is de brand door de brandweer moeilijk te bestrijden.

Het vuur sloeg over naar woningen ernaast. De schade was zo groot dat rond 20.00 uur begonnen is met de sloop van enkele woningen. Anderhalf uur later kwam de melding dat de brand onder controle was. In de nacht van zondag op maandag moest de brandweer nogmaals uitrukken om na te blussen. Er zijn vier gewonden opgenomen in het ziekenhuis.

De brand is volgens Omroep Gelderland ontstaan in een keuken. Die conclusie trekt de brandweer na het analyseren van beeldmateriaal, gesprekken met de bewoners van het huis waar de brand ontstond en omwonenden.

Ontruiming omliggende woningen

Zo’n honderd woningen werden uiteindelijk ontruimd vanwege de rookontwikkeling. De buurtbewoners werden opgevangen in Sporthal Bethaniënstraat. De bewoners van de rij met acht woningen die in het bezit zijn van woningcorporatie Portaal en waar de brand uitbrak, zijn het zwaarst getroffen. Vijf woningen zijn door de brand verwoest en de drie andere woningen zijn ernstig beschadigd door rook- en waterschade.

Zonnepanelen hinderen bluswerk

De brandweer stelt dat de aanwezigheid van de zonnepanelen het bluswerk flink bemoeilijkt heeft. Beide zijden van het dak van de onlangs gerenoveerde woningen zijn namelijk volledig voorzien van zonnepanelen. Ooggetuigen meldden aan diverse media dat de brand binnen in één van de woningen is ontstaan.

Marco Misset, Veiligheidsregio Gelderland-Midden, stelde ’s middags tegenover Omroep Gelderland nog geen definitief uitsluitsel te kunnen geven over de oorzaak van de brand: “De zonnepanelen bemoeilijken in ieder geval de bluswerkzaamheden. De zonnepanelen liggen bij deze woningen als een paraplu over het dak en onder die paraplu brandt het. Daardoor komt het bluswater er niet direct bij.”

Om verdere verspreiding te voorkomen heeft de brandweer zonnepanelen verwijderd en van één woning het dak open gezaagd. Waar de brandweer aanvankelijk nog bang was voor het vrijkomen van zonnepaneeldeeltjes, is dat niet gebeurd.

Stoplijn creëren

Naar verwachting zal de toepassing van zogenoemde ‘zonnedaken’, die geheel zijn bedekt met zonnepanelen, door dit incident kritisch bekeken gaan worden. De brandweer gaf aan ‘dit niet eerder te hebben meegemaakt’. Advies is volgens de brandweer in dagblad De Gelderlander om te stoppen met het leggen van zonnepanelen op een halve meter van de grens van een rijtjeswoning. Als twee buren dat doen, heb je een stoplijn van een meter. Die kan de brandweer dan goed nathouden bij een brand en zo makkelijker voorkomen dat het vuur overslaat.

Al moet de rol van de zonnepanelen ook weer niet worden overschat bij deze brand, zegt praktijkhoogleraar Brandveiligheid Ruud van Herpen in De Gelderlander. Hij snapt dat de panelen het blussen hebben bemoeilijkt, maar het probleem zit volgens hem vooral in de constructie van het huis: “Deze brand had ook met deze zonnepanelen op het dak niet mogen doorslaan naar de naastgelegen woning. De spouwmuur had dat moeten vertragen, maar die vuurstop heeft onmiddellijk gefaald. Daar zit waarschijnlijk het echte probleem van wat hier misging.”