In de spotlight

Producten
Artikel delen

Passieve brandwerendheid beperkt verspreiding van vuur en rook

Passieve brandwerende producten vormen het primaire middel dat bij de bouw van een gebouw wordt gebruikt om de verspreiding van vlammen, hitte en rook te beperken en de brandveiligheid substantieel te verhogen.

kitten

Bij de juiste toepassing voldoen passieve brandwerende producten aan de wettelijke basisvereisten voor compartimentering. Ze dragen bij aan de structurele stabiliteit van een gebouw en geven mensen de tijd om veilig uit een gebouw te komen of het gebouw te ontruimen. Passieve brandwerendheid beperkt de verspreiding van vuur en rook en daarmee de overdracht en flashover van vuur tussen compartimenten.

Passieve brandveiligheid:

  • Redt levens
  • Beperkt verlies door materiële schade
  • Minimaliseert bedrijfsschade
  • Beschermt het gebouw, waardoor het na de brand toegankelijk is

Het creëren van brandcompartimenten in een gebouw is een essentieel onderdeel van de passieve brandveiligheid. Het onderliggende doel bij brand is om de verspreiding van rook en vlammen te beperken tot één enkel compartiment en de verspreiding van de brand te vertragen. Mensen krijgen zo de kans om het gebouw veilig te verlaten en hulpdiensten hebben meer tijd om de brand bestrijden.

Brandgedrag en brandwerendheid

Brandgedrag is iets heel anders dan brandwerendheid. Beide zijn strikt gereguleerd binnen nationale en internationale normen. Brandgedrag geeft aan hoe ontvlambaar/brandbaar een materiaal is en in welke mate het bijdraagt aan de ontwikkeling van een brand. Bekende normen voor brandgedrag zijn de Duitse norm DIN4102 deel 1, met de classificaties A1, A2, B1, B2 en B3 en de Europese norm EN 13501-1, met classificaties A1, A2, B, C, D, E en F om de brandbaarheid te bepalen. Deze norm heeft aanvullende classificatie s1, s2, s3 voor rookontwikkeling, en d0, d1 en d2 voor brandende druppels en deeltjes.
Brandwerendheid is de tijd in minuten waarin een brandend compartiment zijn rol rol kan vervullen en kan voorkomen dat het vuur zich verder verspreidt. Deze brandwerendheid van (gecombineerde) producten is getest en gemeten in gestandaardiseerde, gangbare toepassingen. Dit betekent dat een product met de hoogste classificatie voor brandgedrag geen garantie biedt voor brandwerendheid.

Bostik Fire Protect

Op www.bostikfireprotect.nl vindt u essentiële informatie over gangbare toepassingen en een overzicht van de oplossingen die Bostik biedt en waarmee u kunt voldoen aan de eisen op het gebied van brandwerendheid.

Bostik is een algemeen bekende en toonaangevende ontwikkelaar en fabrikant van kitten, lijmen en PU-schuim. Onder de naam Bostik Fire Protect heeft Bostik een complete range van passieve brandwerende oplossingen ontwikkeld. Alle producten en toepassingen zijn volledig getest en gecertificeerd volgens de meest recente Europese normen.

Bostik
www.bostikfireprotect.nl

BouwTotaal