Xella voegt Hebel toe aan BIM-proces

Artikel delen

Naast Ytong en Silka voegt Xella een derde productgroep toe aan zijn BIM-proces: Hebel cellenbeton. De uitbreiding met Hebel is vooral voor aannemers in de utiliteitsbouw goed nieuws.

Prefab Hebel cellenbeton wandplaten zijn een van de meest toegepaste materialen als compartimenteringsscheidng voor optimale brandveilige gebouwoplossingen.

Hebel is een licht en gewapend bouwmateriaal gemaakt uit kalk, cement en zand, dat voor meer dan de helft bestaat uit minuscule versteende met lucht gevulde cellen. Deze stilstaande lucht geeft cellenbeton unieke producteigenschappen. Zo is het materiaal tot 360 minuten brandwerend. Dat maakt Hebel tot een veelgebruikt, soms zelfdragend alternatief voor industriële bouw en hallenbouw met beton, metselwerk en staal.

Proef met BIM en Hebel

Ook Heembouw past Hebel toe bij de bouw van een nieuw, mega-distributiecentrum in het Limburgse Echt.
Hebel wordt er gebruikt als brandwerende scheidingswanden voor de verschillende compartimenten van het 98.000 m2 grote DC. De scheidingswanden kunnen nu voor het eerst ook digitaal gebouwd worden. Hiervoor heeft Xella samen met Heembouw een pilot gedraaid. “We krijgen steeds vaker de vraag of we ook met Hebel-producten kunnen meedraaien in het BIM-proces, met name vanuit de utiliteitsbouw”, licht Richard Waldt, manager bedrijfsbureau bij Xella, toe. “Tot op heden konden we daarin nog niet de juiste ondersteuning bieden, maar daar werken we nu hard aan. Dankzij deze pilot zetten we een volgende stap in digitalisering. We doen al bijna de helft van al onze Silka en Ytong- projecten in BIM. Met de toevoeging van Hebel kunnen we met alle Xella-productgroepen ook digitaal bouwen.”

Nieuwe software

Waldt vertelt dat hiervoor nieuwe productspecifieke software is ontwikkeld voor Xella. “Hierin zijn alle gradaties van bewapening en brandwerendheid van Hebel toe te voegen. Daarmee kunnen we digitaal de benodigde berekeningen voor alle Hebel-producten maken. De software is bovendien rechtstreeks gekoppeld aan onze fabriek, zodat de materialen direct geproduceerd kunnen worden.” Ook andere digitale modellen uit het bouwproces zijn met de nieuwe software in te laden in BIM, variërend van die van de architect tot die van de aannemer. Zo kunnen partijen die bouwen met Hebel profiteren van alle voordelen van digitaal bouwen. Waldt: “Door vanaf dag één in het digitale bouwproces mee te lopen, verlagen we het risico op fouten fors. Clashes zullen we nu direct opmerken.”

Digitaal bouwen in het DNA

Projectleider Raymond Plasmans van Heembouw weet dit als geen ander. “Heembouw realiseert al jaren al zijn projecten in BIM. Onze organisatie is hier helemaal op ingericht, digitaal bouwen zit in ons DNA. Maar als er een partij is die nog in 2D tekent, moet je alsnog de analoge tekeningen controleren met als gevolg dat de kans op fouten toeneemt. Wanneer het hele bouwproces in 3D plaatsvindt, kan die stap er uit. Daardoor kunnen we efficiënter bouwen.”

Bij de pilot van Xella en Heembouw zijn de brandwanden eerst nog in 2D geengineerd en vervolgens in BIM uitgewerkt. Waldt: “We wilden dat Heembouw geen enkel extra risico zou lopen in onze pilot, daarom zijn we voor dit project nog uitgegaan van 2D-engineering. Daarna hebben we de tekeningen in BIM verwerkt.” De vertaling naar 3D is goed verlopen, volgens Plasmans van Heembouw. “In dit project is het voor ons vooral belangrijk dat we kunnen controleren hoe de horizontale naden in de brandscheidingen lopen en of de panelen genoeg bovendaks uitsteken. In BIM zie je dat voor je neus gebeuren. Dan weet je zeker dat het past.”

Essentie van BIM

Plasmans ziet dat er veel efficiencyvoordeel te behalen is door gezamenlijk te moduleren. “Dat is de essentie van 3D-moduleren. Op het moment dat je samen in BIM werkt, stop je minder tijd in de tekeningfase en kun je samen focussen op een beter en slimmer bouwproces. Want als het in 3D past, past het ook op de bouwplaats.”

 

Meer info