Bouw gaat e-factureren volgens DICO Standaard

Artikel delen

Elk jaar worden er in de bouw miljoenen facturen verstuurd. Het maken, maar vooral het verwerken daarvan kost de sector veel tijd en geld. Dat kan beter, efficiënter, voordeliger én sneller. Daarom gaat de bouw op 1 januari 2022 over op elektronisch factureren volgens DICO versie SALES005. Bedrijven die producten of diensten leveren aan bouwondernemingen moeten dan gaan factureren volgens deze versie van de standaard.

getekende computerBegin 2020 is een groep bouw- en techniekbedrijven samen met Bouwend Nederland en ondersteund door Ketenstandaard Bouw en Techniek, een initiatief gestart om van elektronisch factureren een standaard werkwijze te maken. Daarbij is gekozen voor de DICO versie SALES005: een afspraak over de gegevens in en de indeling van de factuur. Door deze standaard (voorheen S@les in de bouw) kunnen bedrijven beter, veiliger en sneller met elkaar communiceren. DICO wordt al sinds 2002 ontwikkeld en beheerd door Ketenstandaard Bouw en Techniek. Per 1 januari 2022 gaat de bouw dus factureren volgens deze standaard.

Update

Op 16 juli 2021 werd het startsein voor de overstap gegeven met de lancering van de website e-facturerenindebouw.nl. Communicatie vindt plaats onder het motto ‘update’. Joppe Duindam, die dit project namens Bouwend Nederland leidt, legt uit waarom: “Omdat het in wezen ook een update is. Bedrijven die facturen sturen aan bouwondernemingen moeten dat op een modernere en uniforme manier gaan doen. Volgens DICO dus. Het is vergelijkbaar met het updaten van je computer naar een nieuwere versie van Windows. Zo communiceert alles beter met elkaar en werkt het allemaal sneller en veiliger.” Niet updaten kan betekenen dat facturen per 1 januari 2022 niet meer in behandeling genomen worden.

Niet moeilijk, wel belangrijk

Moeilijk? “In principe niet”, zegt Duindam. “Al zal het voor sommige bedrijven een grotere stap zijn dan voor anderen. Als je ERP-pakket al DICO klaar is, maar je maakt nog geen gebruik van versie SALES005, is het geen wereld van verschil. Maar als je nu nog facturen per post verstuurt, dan gaat er in je proces natuurlijk wat meer veranderen.” Dat heeft dan wel als voordeel dat elektronisch factureren sneller gaat, minder kans op fouten heeft, meer veiligheid biedt en tijd en geld bespaart. Een e-factuur wordt bovendien gemiddeld zeven dagen eerder betaald dan een papieren factuur. “Dit scheelt de sector miljoenen euro’s per jaar!”, zegt Duindam. “De hele bouw is er dus bij gebaat om vanaf 1 januari 2022 DICO versie SALES005 als standaard werkwijze te gaan gebruiken.”
DICO facturen zijn te versturen vanuit een boekhoudpakket of ERP-software, mits die daarvoor geschikt is. Veel softwareleveranciers bieden deze mogelijkheid al, of zijn die aan het ontwikkelen. Ook zijn er online services en apps. Via de website e-facturerenindebouw.nl delen de initiatiefnemers alle informatie die nodig is om een goede keuze te maken. Diverse leveranciers van facturatie-oplossingen staan klaar om bedrijven te helpen bij deze update.

Meer weten? Kijk op e-facturerenindebouw.nl

Initiatiefnemers

E-factureren in de bouw volgens DICO versie SALES005 is een initiatief van TBI, BAM, Dura Vermeer, Heijmans, Koenders Totaalbouw, Ballast Nedam, Strukton, Unica, UnifiedPost, Van Wijnen, Volker Wessels, Ketenstandaard Bouw en Techniek en Koninklijke Bouwend Nederland. Dit doen zij niet alleen. Ook bouwpartners, materiaal- en softwareleveranciers zijn betrokken bij de plannen. Op www.e-facturerenindebouw.nl vind je een overzicht.