Lezerstest

Producten
Artikel delen

“Ongekende Kracht”

Doe die haakse slijper met snoer maar weg. Nu is er de vernieuwde Milwaukee M18FSAGV125XPDB, een 125 mm slijper op accu 18 volt. Ik ben met deze slijper in de werkplaats aan de gang gegaan en ik was erg onder de indruk van zijn prestaties.

Tekst: Ton Beijk

slijper

Bij het uitpakken valt als eerste het geringe gewicht op. Weliswaar zonder accu, maar toch; het is een slanke en strak uitziende slijper. De bekende duimschakelaar is vervangen door een schakelhendel, onder de machine. Die kun je alleen maar indrukken na overhalen van een verend lipje. Heel veilig dus, zodat hij niet per ongeluk aan kan gaan bij het oppakken.

Ook de beschermkap met zijn extra kunststof kap eroverheen, zorgt voor een veilige werkplek. Deze is zonder gereedschap in elke positie te plaatsen en zeer makkelijk te verwijderen. Bijvoorbeeld handig wanneer je een kom borstel wilt gebruiken. De luchttoevoer voor de koeling beschikt over een afneembaar luchtfilter, dat daardoor heel makkelijk schoon is te maken. Ook zit er eentje standaard extra bij.

Aan de slag

Nu de accu erop. Zoals verwacht neemt het gewicht best wel toe en neemt de totale lengte best wel toe, maar verbetert de balans enorm. De anti-vibratie handgreep kan links en rechts geplaatst worden. Volgens Milwaukee moet je met dit soort machines altijd met twee handen werken. In de praktijk is dit weleens anders. Dus ook dit probeer ik uit. Super, wat een balans. Door de slanke grip rond de machine ligt hij perfect in de hand en geeft je het gevoel van volledige controle.

Een haakse slijper gaat bij gesnoerde machines doorgaans niet hoger dan 1000 Watt. Voor deze machine geeft de fabrikant 1200 Watt op. Met de accu van 5,5 Ah die bij deze machine meegeleverd is, lijkt het vermogen nog hoger. Een gewaagde conclusie, maar na het door slijpen van 15 mm massief constructiestaal was ik overtuigd. Met het slijpen was zelfs geen terugval van toeren merkbaar.

slijper

Zelfs 15 mm dik staal blijkt probleemloos te slijpen.

Veilig werken

Prettig zijn de vijf instelbare toeren standen als je wisselend in verschillende materialen werkt. Denk aan aluminium, of als je wilt afbramen met meer precisie. Deze machine is ook uitgerust met een snel schijfwissel systeem: FIXTEC. Dus een schijf wisselen zonder gereedschap.

slijper

Na het slijpen van staal, is steen of een tegel al helemaal geen probleem. Verder is de machine uitgerust met soft start, waardoor deze niet uit je handen dreigt te draaien bij het inschakelen. En ook de anti kickback functie helpt zeker mee voor de veiligheid. Als laatste is er nog de motor stop functie, RAPIDSTOP. Deze zorgt na het loslaten van de schakelaar voor het stoppen van de schijf. Dat werkt zeker. Maar tijdens het testen blijkt dat bij enige druk op de schijf, na het loslaten van de schakelaar, hij direct stilstaat. Nog beter dus.

slijper

De bekende duimschakelaar is vervangen door een veilige schakelhendel, onder de machine. Die kun je alleen maar indrukken na overhalen van een verend lipje.

Kortom: een fantastische, sterke, uitgebalanceerde, slanke en vooral hanteerbare machine. Enigste nadeel is dat ik op het moment van testen de prijs van deze vernieuwde machine nog niet op internet kon vinden. Wel van zijn voorgangers, en die vond ik best gunstig in prijs.

Kenmerken

De nieuwe haakse slijper M18FSAGV125XPDB van Milwaukee biedt maximale controle voor elke toepassing. De machine heeft vijf instelbare snelheden: ideaal voor het werken met roestvrij staal en aluminium en voor het verwijderen van roest en verf. De prestaties zijn vergelijkbaar met een 1200 W slijpmachine.

De RAPIDSTOP™ schijfrem remt de schijf binnen 2 seconden af voor een verbeterde bescherming van de gebruiker. De machine heeft daarnaast een niet-vergrendelbare veiligheidsschakelaar met line-lock-out functie om automatisch opstarten te voorkomen. De anti-vibratie zijhangreep zorgt voor comfortabeler werken.Deze haakse slijper heeft het FIXTEC™-snelwisselsysteem voor het verwisselen van schijven zonder gereedschap. Ook heeft de machine een verwijderbaar stofscherm om het binnendringen van vuil te voorkomen. Dit verlengt de levensduur van de motor. De 125 mm beschermkap biedt een grote slijpdiepte en snelverstelling van de beschermkap kan zonder sleutel.

slijper

De machine integreert drie exclusieve MILWAUKEE® technologieën, namelijk: POWERSTATE™ koolborstelloze motor, REDLITHIUM™ accu en REDLINK PLUS™ intelligentiehardware en -software. Deze zorgen voor een uitstekend vermogen, looptijd en duurzaamheid op de werkplek. Tot slot is het accusysteem flexibel: deze werkt met alle MILWAUKEE® M18™ accu’s.

Over de auteur:
Ton Beijk heeft veel ervaring met het testen van gereedschappen. Hij neemt voor BouwTotaal regelmatig tools onder handen en geeft zijn objectieve mening.

BouwTotaal