Tegels snijden: wat kan er misgaan?

Artikel delen

Tegels snijden is een kunst. Een groot gedeelte van de tegelverwerking is vakmanschap natuurlijk, maar met de juiste gereedschappen en kennis kom je al heel ver. In deze editie van tips voor afbouwers gaat RUBI Benelux BV, wereldwijze leverancier van hoogwaardige tegelzetgereedschappen, in op enkele problemen bij het snijden en breken. Deze problemen zijn gemakkelijk te voorkomen!

Tekst: RUBI Benelux

Een matig onderhouden tegelsnijder kan voor problemen zorgen.

Slecht onderhoud van materiaal

Onderhoud en smering van tegelsnijders is erg belangrijk. Niet alleen zorgt dit voor een langere levensduur van je gereedschappen, maar je voorkomt er ook problemen bij het tegels snijden mee. Enkele te voorkomen probleemgevallen:

 • Keramische resten onder de breekplaten. Hierdoor loop je het risico dat de tegel slecht of verkeerd wegbreekt.
 • Stroeve geleidestangen. Het snijden gaat haperend en de druk op de tegel is onregelmatig, waardoor je een slechte snijlijn krijgt. Smering is hierbij de oplossing. Neem dan ook meteen het asje van het snijwieltje mee. Let wel: dit is niet nodig bij gekogellagerde geleiders en gekogellagerde wieltjes (zoals bij de TZ tegelsnijder en het Extreme 22 mm snijwieltje).
 • Speling op de vooraanslag.
 • Speling op het geleidehuis.

Voorkom stroeve geleidestangen door deze regelmatig wat olie te geven.

Verkeerde snijwieltjes

Gebruik het juiste wieltje voor de juiste tegel. Er zijn enorme verschillen tussen de diverse snijwieltjes:

 • De grootte: diameters kunnen variëren van 6 tot 22 mm.
 • Het materiaal: wel of niet gecoat met een titaniumoppervlaktebehandeling voor hardere materialen en een langere levensduur van het wieltje.
 • De uitvoering: wel of niet gekogellagerd. De gekogellagerde wieltjes snijden nog beter (soepeler).

Algemeen geldt: gebruik voor geglazuurde wandtegels een zo klein mogelijk snijwieltje. Voor niet geprofileerde vloertegels gebruik je een zo groot mogelijk wieltje.

Een 22 mm SILVER.

Een gekogellagerd EXTREME snijwieltje.

Verkeerde breektechniek

Na het snijden volgt uiteraard het breken. Het zou heel erg vervelend zijn als je perfect gesneden tegels alsnog niet kunt gebruiken door een verkeerde breektechniek. Enkele fouten die bij het breken kunnen voorkomen zijn:

 • Het wieltje zit te laag in de houder. Hierdoor is de breekvleugel niet op tijd bij de tegel en breek je met het wieltje in plaats van met de breekvleugel. Oplossing: zet het wieltje op de juiste hoogte.
 • Druk opbouwen tijdens het breken van vloertegels. Oplossing: breken doe je met een korte, droge tik (met een impulsbeweging). Alleen ongehard glas – gehard glas is sowieso niet te bewerken – en geglazuurde tegels worden niet met een impuls gebroken.
 • In het midden van de tegel breken. Oplossing: breek de tegel zover mogelijk voor of achter aan de tegel.
 • Te hard breken. Hierbij druk je de twee helften van de tegel te ver naar beneden, waardoor er weer een stuk tegel uitbreekt naar boven. Oplossing: breek met een droge tik. Dit houdt in dat je zorgt dat tijdens het breken het breekmechanisme niet te veel doorslaat. Dit kun je voorkomen door de hendel vast te pakken, direct nadat de tik is uitgeoefend.

Zorg voor de juiste breektechniek.

Verkeerde tegels

De meeste keramische tegels (zowel wand- als vloertegels) zijn te snijden. Echter, er zijn vloertegels die zo’n grote inwendige spanning hebben dat het snijden wel goed gaat, maar bij het breken de tegel niet de snijlijn volgt. Bij deze tegels moet je met diamant gaan zagen.

Niet stabiel werken

Het klinkt zo logisch, maar het is zo belangrijk! De tegelsnijder moet altijd op een stabiele ondergrond staan (zoals een vlakke vloer of een stevige werktafel). Voorkom ook dat collega’s per ongeluk tegen (de vooraanslag) van de tegelsnijder aan kunnen lopen, waardoor deze niet meer haaks snijdt. Hiervoor hebben we een handige tip: zorg dat je altijd een winkelhaak of tekendriehoek bij je hebt. Leg (bij een winkelhaak) de korte zijde tegen de vooraanslag en controleer met het snijwieltje langs het lange been van de winkelhaak of deze geen afwijkingen heeft.

Als er goed met gereedschappen en de aanwezige kennis omgegaan wordt, dan wordt het snijden van tegels een stuk eenvoudiger. Het blijft natuurlijk een kunst waarbij je verschillende technieken dient te beheersen. Deze snijtechnieken bespreken we in een latere uitgave van BouwTotaal.

De RUBI SLAB tafel met versterkte aluminium profielen voor het stabiel bewerken van tegels.

 

RUNI Benelux B.V
www.rubi.com