Arbeidsmarkt vraagt prefab

Artikel delen

Arbeidsmarkt is een thema dat als een soort van zwaard van Damocles boven de bouw hangt. De arbeidstekorten drukken op dit moment zelfs de omzet van bouwondernemingen. Prefab is één van de oplossingen om dit probleem te ondervangen. Hoe? Bezoek daarvoor vakbeurs en kennisplatform PREFAB die 12 tot 14 oktober 2021 plaatsvindt in de Brabanthallen in ’s Hertogenbosch.

Auteur: Frank de Groot, hoofdredacteur BouwTotaal

Heerlijk werken in geconditioneerde omstandigheden. In de assemblagehal in Oldenzaal wordt gewerkt aan de Smart Box, de slimme kern van Blokje Omhoog. Een ontwikkeling van Dura Vermeer Bouw Hengelo.

Wie herkent het beeld niet: jongeren kiezen steeds minder vaak voor de bouw. De huidige generatie groeit op met digitaal vermaak. Ik herinner me uit mijn jeugd dat we bij weer en wind buiten waren te vinden om te voetballen, boomhutten te bouwen of verstoppertje te spelen in het bos. Het werken op steigers bij regen en kou, of het tillen van zware materialen trekt weinig jongeren meer. En ik hoor op open dagen van bouwopleidingen dat ouders hun kinderen liever naar het VMBO sturen voor een theoretische opleiding. Helaas worden dergelijke keuzen gedreven door vooroordelen: de bouwsector biedt namelijk uitdagende perspectieven!

Steeds leuker

Gelukkig wordt de bouw steeds aantrekkelijker voor jongeren. Er is veel aandacht voor arbeidsomstandigheden en de productie verschuift steeds meer van bouwplaats naar fabriek. Werken in een hypermoderne fabriek met een hoge graad aan automatisering is voor de huidige generatie jongeren veel aantrekkelijker. Bovendien zijn er minder vakkrachten nodig om een woning te bouwen. Zo snijdt het mes aan twee kanten!

Er is nog een voordeel: de woningproductie kan omhoog. Met hetzelfde aantal mensen kan een aannemer meer huizen bouwen per jaar. Voor een MKB-bedrijf is enkele woningen meer bouwen per jaar al gelijk een flinke omzetverhoging en margeverbetering. Als dan ook de faalkosten nog afnemen, is prefabricage eigenlijk niet meer weg te denken uit de bouw. Vanuit prefab onderzoek wordt hier op Vakbeurs PREFAB in het inhoudelijke programma aandacht aan besteed.

Meer weten over prefabricage?

Wilt u meer weten over de industrialisatie van het bouwproces? Bezoek dan vakbeurs en kennisprogramma PREFAB. Deze beurs vindt plaats op 12, 13 en 14 oktober in de Brabanthallen in Den Bosch, gelijktijdig met Vakbeurs Energie en de vakbeurzen Zero Emission | Ecomobiel en Industrial Heat & Power.

Toegang is gratis voor professionals mits u zich voor 12 oktober registreert. En met een toegangskaart voor PREFAB bezoekt u gratis ook Vakbeurs Energie en de vakbeurzen Zero Emission | Ecomobiel en Industrial Heat & Power.

Een gratis toegangskaart ter waarde van € 25,- is hier te verkrijgen.