Circulair is voor Mosa niets nieuws

Artikel delen

Om ook in 2050 nog droge voeten te hebben en de opwarming van de aarde enigszins binnen de perken te houden hebben we in Nederland de afspraak gemaakt dat onze economie voor die tijd volledig circulair is. Niet voor niets struikel je tegenwoordig over de circulaire initiatieven. Bij Mosa is circulair al veel langer onderdeel van het dna. Het in 1883 opgerichte Limburgse keramiekbedrijf weet als geen ander dat hun tegels er niet zouden zijn zonder de bodemschatten van de enige planeet die we bevolken. En daar moet je dus zuinig mee omspringen.

circulaire tegels

Niet voor niets omarmde Mosa al meer dan tien jaar geleden de Cradle-to-Cradle tm (C2C) principes. Het bedrijf is vooralsnog het het eerste en enige keramische tegelbedrijf ter wereld dat erin is geslaagd om bijna de gehele tegelcollectie (vloertegels, wandtegels en gevelsysteem) C2C Silver te certificeren. En bovendien alles in het werk stelt om het gouden certificaat te bemachtigen.

Sinds 2014 neemt het bedrijf snijresten van tegels terug. Niet alleen het productieafval en de glazuurresten van de tegels die in de eigen fabrieken worden geproduceerd, maar ook de snijresten die aannemers en tegelzetters door heel Nederland verzamelen en door Mosa worden opgehaald om weer verwerkt te worden in nieuwe tegels.

Kalk uit drinkwater als grondstof voor tegels

Door alle inspanningen bestaan de Mosa-tegels ondertussen als voor een derde uit gerecycled materiaal. Daarvoor worden niet alleen gebruikte tegels en snijresten ingezet maar ook calciet. Dat is een bijproduct van de drinkwaterproductie die lokale drinkwaterbedrijven nog niet zo lang geleden als afval beschouwden. Maar calciet blijkt een prima vervanger voor het krijt dat in de keramische industrie wordt gebruikt. Krijt is een fossiele grondstof en dus eindig. Calciet is de chemische aanduiding (CaCO3) voor het kalk dat vrijkomt bij de ontharding van drinkwater. In de afgelopen jaren is het een aantal drinkwaterbedrijven gelukt om dit afvalproduct zuiverder te maken waardoor het als grondstof voor tegels gebruikt kan worden. Mosa is het eerste bedrijf in de wereld dat krijt volledig door calciet vervangt, waarmee het aandeel gerecycled materiaal in de tegels toeneemt van 21 naar 33 procent.

Hergebruik

Circulair bouwen betekent ook dat je een gebouw aan het einde van zijn levensduur zoveel mogelijk uit elkaar kunt halen om de onderdelen weer te gebruiken in een nieuw gebouw. Mosa-tegels worden om die reden – met behulp van mechanisch bevestigde componenten – opgehangen aan gevels, zodat alle onderdelen in dit systeem in de toekomst gescheiden en hergebruikt kunnen worden: zowel als gevel, als tegel of als grondstof voor nieuwe producten. En nu dat technisch kan onderzoekt het bedrijf hoe dat hergebruik gestimuleerd kan worden zodat architecten en aannemers ook echt met de gerecyclede producten gaan ontwerpen en bouwen.

Een volgende stap is nadenken over hoe je systemen die je kunt scheiden ook weer terug kunt brengen in de circulaire economie.. Mosa streeft er naar dat de in de bouw gebruikte tegels een materialenpaspoort krijgen waardoor ze in de verre toekomst makkelijker kunnen worden hergebruikt.

Kortom, Mosa neemt de circulaire ambities serieus en loopt in veel gevallen voorop. Niet om zichzelf op de borst te slaan, maar omdat het niet anders kan als we onze planeet ook voor volgende generaties leefbaar willen houden.

tegels

Mosa
www.mosa.com