Grootste houten woongebouwen

Artikel delen

Aan de Koelmalaan in Alkmaar zijn de voorbereidingen in volle gang voor de bouw van één van de grootste houten woongebouwen van Nederland. De ontwikkeling bestaat uit twee gebouwen met elk vijf verdiepingen en gaat ruimte bieden aan 129 appartementen voor sociale en middenhuur. Als de bouw eind 2021 start, kunnen de woongebouwen naar verwachting in juni 2022 opgeleverd worden.

houten woongebouw

De woongebouwen worden opgetrokken uit 260 prefab Finch-modules die in de Fabriek van Houten Gebouwen van De Groot Vroomshoop geproduceerd worden. Het ontwerp voor deze ontwikkeling is van Finch Buildings. De houten modules zijn kant-en-klaar. Dat wil zeggen, inclusief wc en badkamer, ramen en deuren, elektra en installaties, isolatie, afwerking van vloeren, gevels en daken. Het is de tweede keer dat wooncorporatie Woonwaard bewust kiest voor houtmodulebouw met Finch en daarmee voor snelheid, duurzaamheid én circulair bouwen. In 2020 liet Woonwaard 38 woonstudio’s voor jongeren bouwen, die over een lange termijn vaker verplaatst worden naar nieuwe locaties.

Hoewel de investeringskosten voor een woongebouw volgens duurzame houtmodulebouw vaak hoger liggen dan voor traditionele bouwmethoden, kan de exploitatie ervan op de lange termijn juist financieel gunstiger zijn. De houten woongebouwen hebben een permanente kwaliteit. Hout behoudt altijd restwaarde. De woongebouwen zijn bovendien volledig demontabel, herbruikbaar, verplaatsbaar en opnieuw in te delen als zich een nieuwe situatie voordoet.

Voordelen houtbouw

Er wordt gebruik gemaakt van kruislagen massief vurenhout (CLT) uit duurzaam beheerde bossen. Door toepassing van CLT in plaats van beton wordt in dit project volgens de makers circa 4.800 ton CO2 bespaard. Bovendien slaat hout natuurlijk CO2 op, in dit gebouw is dat ongeveer 1.600 ton CO2. Opgeteld is de besparing ten opzichte van beton 6.400 ton CO2 wat neerkomt op 16.640 economy vluchten van Amsterdam naar Rome.

Vanuit de Fabriek van Houten Gebouwen gaan de complete modules op transport naar de bouwplaats om daar tot woongebouw gemonteerd te worden. De overlast op de bouwplaats wordt zodoende tot een minimum beperkt. Als de bouw eind 2021 start, kunnen de woongebouwen naar verwachting in juni 2022 opgeleverd worden. Uitgevoerd in beton zou de bouw tenminste een half jaar langer duren.

houten woongebouw

Oplossen woningnood

De woningnood is groot en raakt alle woningzoekenden. In dit woongebouw komen 19 studio’s en 59 appartementen voor sociale huur. Daarnaast komen er 51 appartementen van 80 m² in de middenhuur. Dit is een belangrijke aanvulling op het woningaanbod in Alkmaar, waar in de vrije sector maar weinig betaalbare huurwoningen zijn van goede grootte en kwaliteit. Woonwaard vindt het belangrijk zoveel mogelijk huurders een gezond nieuw thuis te kunnen bieden.