Meer prijsverhogingen bouwmaterialen verwacht

Artikel delen

Door de huidige hoge grondstofprijzen verwachten veel bouwtoeleveranciers dat zij hun verkoopprijzen verder moeten verhogen. Zo gaf circa 40% van de Europese leveranciers van beton, cement en baksteen in juli en augustus aan (meer) prijsverhogingen door te gaan voeren. Voor andere materialen als hout en staal is het percentage nog hoger. Het lijkt er wel op dat de prijspiek van hout en staal voorbij is.

Auteur: Maurice van Sante, ING Economisch Bureau

prijsstijging

Voordat leveranciers zelfs maar gaan nadenken over het verlagen van de verkoopprijzen, moet eerst hun verkoopvoorraad toenemen. Toeleveranciers beoordelen hun voorraad momenteel op een historisch laag niveau, doordat supply chains verstoord zijn vanwege lockdowns. We verwachten dat het voor veel producten tot zeker begin 2022 kan duren, voordat voorraden aangevuld zijn. Prijzen van bouwmaterialen van hout- en staal reageren relatief snel. Als voorraden van toeleveranciers van stalen en houten bouwmaterialen toenemen dan leidt dat binnen één à twee maanden tot prijsverlagingen. De (wereld)markten voor deze materialen zijn flink concurrerend waardoor veranderende inkoopprijzen snel worden doorgerekend.

Beton- en cementprijzen blijven langer relatief hoog

Bouwmaterialen als beton en cement zijn zwaar en groot en worden daarom vaak op een kleine lokale markt verhandeld, waardoor de concurrentie minder is. De snelheid van de ‘pass through’ van inkoopprijzen naar verkoopprijzen is door de beperktere concurrentie ook lager. Een analyse laat zien dat het bij deze bouwmaterialen gemiddeld langer duurt (6 tot 8 maanden) voordat de toeleveranciers aangeven de prijzen weer te willen verlagen, nadat zij hun voorraden beter zijn gaan beoordelen. Daarom verwachten we dat deze prijzen zeker tot de zomer van 2022 nog relatief hoog blijven.