Prefab betonvloeren: opmaat naar luchtdicht bouwen

Artikel delen

Wanneer je bouwelementen zoals prefab betonnen systeemvloeren levert, zit je niet op de eerste rang als het gaat om de uiteindelijke luchtdichtheid van woningen en gebouwen. Het is de uitvoerende bouwpartij die de elementen onderling luchtdicht moet monteren. Toch probeert Dycore via speciale producten direct bij te dragen aan de luchtdichtheid. En via technische adviezen en de twee-eenheid van betonvloeren samen met afdichtingsmiddelen wordt ook indirect bijgedragen aan luchtdicht/BENG-bouwen.

Hans van Steen en Daniel Lowitzky zijn technisch adviseur/constructeur bij Dycore, de eerste voor kanaalplaatvloeren, de tweede voor ribbenvloeren. In het team Techniek & Advies zit ook een specialist voor breedplaatvloeren. Daniel: “De luchtdichtheid zit in de onderlinge aansluiting van bouwdelen, tussen begane grondvloeren en verdiepingsvloeren en gevels en dak. Dan praat je over de montage op de bouwplaats. Toch proberen wij vanuit onze rol als producent/leverancier de bouwers te wijzen op mogelijkheden om onze vloeren op een veilige, goede en luchtdichte wijze te monteren. Er zijn bijvoorbeeld fabrikanten van afdichtingsmiddelen die in een twee-eenheid met ons voor alle montage/afdichtingdetails oplossingen bieden. Dan gaat het onder andere om het afdichten van de kanalen in de kanaalplaatvloeren en plakstroken voor de oplegging van vloeren.”

Kennis van details

Niet voor niets staat het assortimentsboek van Celdex standaard op de bureaus van de adviseurs, maar ook naar andere leveranciers van afdichtingsmiddelen wordt verwezen. Zo kunnen de kanalen en kelknaden van de kanaalplaatvloeren worden afgedicht met vulblokken, die Celdex in alle maten en vormen voor de Dycore vloeren beschikbaar heeft, of met speciale plakfolie of strips, proppen minerale wol van andere merken. Hans van Steen: “Ons zusterbedrijf Heembeton, dat complete prefab betoncasco’s levert, heeft direct te maken met deze vormen van afdichting en net als Dycore beschikken zij over die kennis. Zo kunnen wij de aannemers op weg helpen als zij vragen hebben over luchtdichte details bij betonvloeren.”

Constructief advies

Eerlijk is eerlijk, vragen over luchtdichtheid komen niet dagelijks binnen bij Dycore. Daniel: “De bouwer vraagt ons advies over het juiste vloertype en de constructieve prestaties van de gekozen vloer. De ribbenvloer is voor grondgebonden woningen ideaal vanwege de hoge mate van isolatie en de duurzaamheid, door de geringe hoeveelheid beton ten opzichte van de vloerconstructie. Wil je een grotere overspanning dan 7 meter, dan kun je ook een kanaalplaat voor de begane grondvloer toepassen. We geven naast het advies over de constructieve toepassing ook advies over veilige verwerking en luchtdicht monteren. Om ervoor te zorgen dat een gebouw voldoende luchtdicht is, dienen met name de doorvoeringen en aansluitingen in de buitenschil luchtdicht te worden uitgevoerd. Denk aan alle doorvoeringen van leidingen en aansluitingen van het dak, buitenwanden en begane grondvloer. Je wilt voorkomen dat er luchtbewegingen ontstaan, anders verlies je onnodig warmte/energie en comfort.”

Luchtdichte vloer

De aansluiting met gevels en dak is prima met de juiste producten luchtdicht af te sluiten. Bij begane grondvloeren is met name aandacht vereist bij de doorvoeringen bij de meterkast en het kruipluik. De doorvoeringen dienen dichtgezet te worden met een (flexibele) PUR-schuim en het kruipluik dient goed aan te sluiten en voorzien te zijn van een kierdichting. Als alle onderlinge plaatnaden zijn dichtgezet met mortel, de bovenzijde van de vloer is voorzien van een afwerkvloer en de onderzijde van een afwerklaag of stuclaag, is de vloer zelf voldoende luchtdicht. Vooraf kunnen grote gaten of spleten afgedicht worden met een vulpasta.

Speciaal meterkastblok

Daniel: “Daarnaast hebben wij als fabrikant een speciaal meterkastblok ontwikkeld, in twee typen (individuele verwarming en stadsverwarming). Daarbij kan de aannemer heel makkelijk de standaard aangebrachte EPS-isolatie weghalen voor de benodigde leidingen en alles daarna weer afdichten. Datzelfde principe geldt bij het kruipluik, dat met EPS is geïsoleerd, maar waarbij men wel onder de vloer kan komen door deze isolatie tijdelijk te verwijderen. Verder heeft Celdex speciale manchetten voor de meterkast, zodat ook de bovenzijde van de betonvloer luchtdicht wordt afgedicht. Nogmaals, het is een prima twee-eenheid tussen prefab betonnen systeemvloer en de geschikte afdichtingsproducten. Zo kun je luchtdicht bouwen met betonnen vloeren.”

Dycore biedt bouwers graag ondersteuning voor de veilige en juiste verwerking op de bouwplaats. Stel gerust uw vraag via telefoon of website.

Dycore
www.dycore.nl

Cruciale plekken

De volgende plekken verdienen aandacht bij luchtdicht bouwen met prefab betonvloeren:

  • Achter knieschotten van de dakconstructie waar geen vloerafwerking aanwezig is de ontwateringsgaatjes afdichten met een vulmiddel.
  • Gaatjes en kieren bij onafgewerkte plafonds.
  • Goede afdichting van de kanalen naast het trapgat. Dit kan door een goede kanaalvulling of door het dichtzetten van de kopse voeg.
  • Afdichting van de sparing boven de centraaldozen. Normaliter gebeurt dit met de zandcementmortel van de cementdekvloer.
  • De vellingkanten van de kanaalplaatvloeren dienen ter plaatse van de oplegging gedicht te worden met een vulpasta, vulblokken of de wandafwerking.
  • De meegeleverde kunststof afdekdoppen zijn niet geschikt voor een luchtdichte afdichting. Deze doppen voorkomen dat er betonmortel in de kanalen loopt.