Ram Board duurzame pantsering van de bouwplaats

Artikel delen

Er is een nieuwe damp-open vloerbeschermer voor de bouw: Ram Board. Het afdekmateriaal ziet eruit als een stucloper met anabolen. Het voelt stevig aan en is gedurende langere tijd waterbestendig. Een mooie vondst is de mogelijkheid om er een haakse plint aan te vouwen, zodat ook de wand beschermd is. Bouwbedrijven scoren punten met Ram Board. Want op het gebied van duurzaamheid zou deze vloer- en wandbescherming wel eens hoog kunnen eindigen. Het product is namelijk herbruikbaar en gemaakt van 100% recyclebaar karton. Een belangrijke eis bij aanbestedingen.

Tekst: Stefan Korthout

Langdurig beschermd

Ram Board is overgewaaid uit de USA. Niet letterlijk trouwens. Want met 600 gram per vierkante meter is Ram Board bepaald geen lichtgewicht te noemen. Importeur Primaverde BV spreekt zelfs van een pantsering voor de bouwplaats. In de productdocumentatie zien we foto’s waarop Ram Board zwaar wordt belast door hoogwerkers en kleine bouwmachines. Salesmanager Gertjan van Iersel van Primaverde BV: “We zitten volop in de introductiefase. In eerste instantie bemerken we vooral interesse vanuit bouw- en schilderbedrijven die zich bezighouden met het verduurzamen en herbestemmen van bestaande gebouwen en met de nieuwbouw, renovatie en afwerking van grootschalig vastgoed. Allemaal situaties waarbij vloeroppervlakken langdurig beschermd moeten worden. Indien de gunning van het project plaatsvindt via aanbestedingsprocedures heeft Ram Board bovendien nóg een voordeel: het is een duurzaam no-nonsense materiaal dat herbruikbaar en volledig recyclebaar is. Omdat circulariteit een belangrijke aanbestedingseis is, heeft Ram Board dus een streepje vóór.”

Meerdere lagen

Ram Board is samengesteld uit meerdere lagen karton die volgens een bepaalde structuur op elkaar zijn geperst. Flex Fiber technologie noemen de Amerikanen dit proces, waarbij een homogeen vloeistofdicht afdekmateriaal ontstaat met een zeer hoge mechanische belastbaarheid. Zonder dat er een kunststof coating aan te pas komt. Ram Board is vloeistofdicht en doorstaat een constante waterbelasting van 48 uur.

Ram Board is damp-open en zwaar belastbaar

Wanden beschermen

Gertjan van Iersel vervolgt: “Ram Board heeft een ingebouwde voorziening om wanden te beschermen. Drie vouwlijnen zodat het karton over de lengte haaks omhoog gevouwen kan worden en eventueel met een geschikte tape kan worden vastgezet. Zo vormt zich een plint van naar keuze 17, 60 of 80 centimeter hoog. Dit voorkomt dat rolsteigers, kruiwagens, gereedschapskisten en opspattend cement de wanden en muren beschadigen. Ram Board is een damp-open afdekmateriaal. Dat betekent dat ook nieuwe ondergronden ermee kunnen worden afgedekt, zonder het drogingsproces nadelig te beïnvloeden.”

Ram Board met vouwlijnen voor opstaande plint en Ram Board kozijnbeschermers

Stug

Karton heeft de naam stug te zijn. Als het aankomt op de beschermende kwaliteiten, heeft dat natuurlijk grote voordelen. Maar als we kijken naar traditionele kartonnen stucloper – we moeten Ram Board tenslotte toch érgens mee vergelijken – heeft karton in de praktijk normaal gesproken nogal de neiging om op te krullen. Ram Board claimt dat dit nadeel voor hun product juist níet geldt. Gertjan van Iersel hierover: “De kartonnen kern van de rol heeft een relatief grote doorsnede. Die zorgt ervoor dat het materiaal veel minder ‘gebogen’ afrolt. Het volstaat om de laatste meter na het leggen lichtjes te buigen in tegengestelde richting, zodat het materiaal vlak op de grond komt te liggen. Bovendien zijn er speciale tapes verkrijgbaar waarmee de banen Ram Board onderling kunnen worden verbonden of worden vastgekleefd aan de ondergrond.”

Ram Board vloer- en wandbescherming in de praktijk

Extra producten

Ram Board krijgt meteen bij introductie gezelschap van diverse extra producten. Gertjan van Iersel: “Seam Tape is een recyclebare papieren kleefband met hoge kleefkracht waarmee de overlappende banen Ram Board onderling op solide wijze worden verbonden. Voor het fixeren van de randen is er Edge Tape. Deze is oranje van kleur voor een betere zichtbaarheid. Het assortiment wordt gecompleteerd met Ram Jamb. Dat is een stevig klemprofiel voor kozijnen. Ram Jamb heeft een zeer hoge beschermingsgraad tegen stoten en krassen omdat het net als Ram Board bestaat uit een meerlaagse structuur van 100% karton. Ook Ram Jamb is herbruikbaar en na gebruik volledig recyclebaar.”

Verkrijgbaarheid

Het Ram Board assortiment zit nog volop in de marktintroductiefase. Wie nu dus meteen naar de shop wil hollen om ermee kennis te maken, doet er goed aan om eerst even bij Primaverde BV te informeren naar de verkrijgbaarheid. Gertjan van Iersel: “Op dit moment wordt Ram Board vooral nog projectmatig geleverd. We zijn een trainingsprogramma gestart voor onze wederverkopers en hun medewerkers, zodat zij hun klanten het juiste advies kunnen geven. Ram Board is via steeds meer verkooppunten verkrijgbaar. Ons adviseursteam geeft met veel plezier alle informatie, dus opdrachtgevers, bestekschrijvers en uitvoerders zijn van harte welkom met hun vragen.”

Primaverde BV
www.ramboard-protection.com