Lezerstest

Producten
Artikel delen

Sterke invaller

Nieuw in het XGT platform van Makita is de 40 volt inval accu cirkelzaag SP001G met een zaagdiepte van 56 mm. Hij heeft veel kracht en uithoudingsvermogen. Ook is deze zaag uitgerust met het inmiddels bekende EFFICUT zaagblad van 1,45 mm dik. Hierdoor verspaan je bij het zagen minder hout en kun je nog sneller zagen.

Tekst: Ton Beijk

Eigenlijk was er wel zo’n model; de DSP600SJ. Maar deze heeft 2 x 18 volt accu’s, waardoor je als je door wilt kunnen werken eigenlijk al vier accu’s moet hebben. Dit is een overweging voor degene die al machines met 18 volt hebben. De Makita SP001G doet het met één 40 v accu. Voor de rekenaars onder ons, 2 x 18 is toch 36? Ja, dat klopt. Echter is het van belang waar je dit meet. Die 36 volt is gemeten op de motor en belast. Maar wanneer ik onbelast een volgeladen accu meet, meet ik 20 volt. Dus: voor de XGT 40 volt is eigenlijk 36 volt belast gemeten op de motor. En 40 volt klinkt gewoon beter, dus zal 18 volt misschien 20 volt worden?

Aan de slag

We gaan de werkplaats in en testen de machine uitvoerig. Behalve de accu-opname, treffen we eigenlijk een vertrouwde Makita machine. Elk bedieningsonderdeel zit op de juiste plaats. Er valt een knopje op, tussen de motor en de beschermkap. Dit is voor mij ook nieuw, dus moet ik het boekje erbij pakken. Het blijkt de ‘snelstopknop’ te zijn die de zaagdiepte op 2 – 3 mm maximaal zet. Dit gebruik je bijvoorbeeld bij voorritsen. Dat is handig als je veel werkt met geplastificeerd spaanplaat, fineer of formica. Je zaagt eerst in tegengestelde richting, dus haal je de zaag naar je toe op deze instelling. Vervolgens zet de zaag op de juiste diepte en zaag je het paneel volledig door. Zo heb je een super strakke zaagsnede.

Ook deze zaag is uitgerust met het inmiddels bekende EFFICUT zaagblad van 1,45 mm dik. Hierdoor verspaan je bij het zagen minder hout en kun je nog sneller zagen.

Voordat we echt kunnen zagen moet ik eerst de zaagmachine afstellen op de nieuwe liniaal. Dat gebeurt met de twee stelschroeven in de zool van de machine. Draai deze zodanig vast dat de machine makkelijk heen en weer glijdt, maar zorg dat de axiale speling is opgeheven. Ook moet je de rubberen strook die op de zaagsnede ligt eerst op maat zagen. Dit is slechts eenmalig en vervolgens kun je gaan zagen.

Tip: wist je dat Makita als één van de weinige standaard een 150 cm liniaal levert? Dit vanwege de standaard plaatbreedte die vaak 122-125 cm is. Ligt voor en achter je werk altijd de zaag volledig op de liniaal.

Accu op de machine en zagen maar. Eerst zagen we 18 mm geplastificeerd spaanplaat. Stel de diepte in op de materiaaldikte en houdt rekening met de liniaal. Stelregel is dat je nooit meer als een tandhoogte door het materiaal zaagt in verband met de veiligheid en voor het beste resultaat. Dit gaat wel heel erg soepel. Zonder toerenval en veel weerstand een super strakke zaagsnede. Een nog nettere zaagsnede krijg je dus met voorritsen, maar kost je meer tijd. Verstekzagen gaat ook erg goed: van –1 tot +48 graden. Vaste aanslag is natuurlijk 0 en 45 graden, maar met twee knopjes, een hendeltje en twee druk hendeltjes die in de zool van de machine zitten, kan je deze overbruggen.

Geen materiaal te gek

Als wij toch lekker aan het zagen zijn, dan maar lekker dik. Een massief houten werkblad, 38 mm van een Zweedse leverancier; zowel afkorten als schulpen, geen enkel probleem. Weer krijgen we een hele mooie strakke zaagsnede. Ook mdf 40 mm gaat prima. De zaag is tevens geschikt voor aluminium, kunststof en mineraal houdende plaatmaterialen. Mits het juiste zaagblad wordt gemonteerd.

Zagen door een massief houten werkblad van 38 mm of mdf van 40 mm gaat prima.

Tip: zaag je veel in mdf? Zet je toerental een stuk lager. Door het hoge toerental en de hitte die ontstaat brandt het bindmiddel van het mdf op je zaagblad vast en die lijkt dan snel bot te worden. Dit gebeurt vaak met freesjes ook. Een nachtje in een schotel of bord ovenreiniger doet wonderen.

Keurige zaagsnede bij 18 mm geplastificeerd spaanplaat. Een nog nettere zaagsnede krijg je met voorritsen.

Conclusie

Deze machine is een echte allrounder, met als enige beperking misschien de 56 mm zaagdiepte. Verder is hij uitgerust met een koolborstelloze motor, een motorstop, elektronische toerenregeling (bij belasting wordt het toerental constant gehouden), en AWS. Dit staat voor Auto-start Wireless System. Handig als je een stofzuiger die hiermee is uitgerust wilt starten.

De machine is uitgerust met een Auto-start Wireless System (AWS). Handig als je een stofzuiger die hiermee is uitgerust wilt starten.

Technische gegevens

Model: SP001G. Zaagbladdiameter: 165 mm. Maximale zaagdiepte bij 0° 56 mm, bij 45° verstek 40 mm, bij 48° verstek 38 mm. Nullasttoerental: 2.500 – 4.900 min-1. Totale lengte (met BL4040) 375 mm. Nominale spanning: Max. 36 V – 40 V gelijkspanning. Netto gewicht: 4,4 – 5,0 kg.

Adviesprijs: losse machine in Mbox, zonder accu’s en lader: € 439,-, ex. Btw. Compleet in Mbox met twee accu’s, lader en liniaal: € 809,- ex. Btw.

Over de auteur:

Ton Beijk heeft veel ervaring met het testen van gereedschappen. Hij neemt voor BouwTotaal regelmatig tools onder handen en geeft zijn objectieve mening.

 

 

 

 

 

 

BouwTotaal