Van basaltsteen naar basaltvezel

Artikel delen

Basaltsteen komt in de natuur voor als zuilen formaties. Eén derde van de aardkorst bestaat uit basaltsteen. Basaltsteen-grind kan bij een temperatuur van ca. 1500 0C teruggesmolten worden naar lava. Uit dit lava-bad kunnen met een pultrusion-techniek uiterst dunne vezels getrokken worden.

Er worden in dit proces dus geen vreemde stoffen of chemicaliën toegevoegd. Van deze vezels kunnen garens gesponnen worden. Deze garens worden op klossen gewonden en daarmee staat de gehele weeftechniek ter beschikking om hiervan producten en halffabrikaten te maken.

Basaltvezel-doek wordt veel gebruikt als brandwerend gordijn en gedrenkt in epoxy als plaatmateriaal. Basaltvezel-garens (>80%) kunnen in een epoxy (<20%) gevormd worden tot staafmateriaal. Denk hierbij aan wapeningsstaven voor wapening in betonconstructies.

Een van de eigenschappen van basaltvezel is dat het 2,5 keer sterker is dan staal. Als staafmateriaal is het 2 keer sterker dan staal, maar het is wel 4 keer lichter dan staal. Basaltvezel is niet geleidend, zowel thermisch als elektrisch, denk hierbij aan aan toepassingen in laboratoria – en robot-gestuurde vloeren. Basaltvezel heeft een dichte structuur en neemt geen vloeistoffen op.

De CO2 footprint van basaltvezel ligt 170% lager dan voor de productie van staal. Daarbij komt bij de productie van basaltvezel geen stikstof vrij. Basaltvezelstaven zijn een 100% vervanging voor betonijzer. Daarnaast is het 100 % recyclebaar. De basis is dan nog steeds basaltsteen, maar nu in een amorfe vorm.

Deze producten zijn zeer goed toepasbaar in de prefab betonindustrie, maar in geopolymeer beton, en dan vooral in de hogere betonsterkten. Ten slotte is basaltvezel heel bruikbaar in corrosiegevoelige omgevingen, zoals een betonconstructie in of aan zeewater.

Vulkan Europe
www.vulkan-europe.com