Modulaire productielijn prefab elementen

Artikel delen

Prefabricage neemt sterk toe in de bouwsector door een combinatie van factoren. Naast betonnen prefab elementen, zien we ook steeds meer houten prefab elementen. Voordeel van de houten elementen is onder meer het geringe gewicht en de grote vormvrijheid. ISM Prefab Machinery  levert productielijnen voor houtskelet of staalframe wand- en dakelementen. Maar de kleine ondernemer kan ook voor een enkele montagetafel bij het bedrijf terecht. Dankzij de modulaire opbouw is langzame opschaling naar ruimere productiemogelijkheden geen probleem.

Tekst: ing. Frank de Groot

De vraag naar prefab bouwelementen neemt al jaren toe. Er verrijzen zelfs complete woningfabrieken, waar kant-en-klare woningen worden geprefabriceerd. Oorzaak van de toenemende vraag naar ‘industrieel bouwen’ is onder meer de enorme woningbouwopgave en de duurzame transformatie van de gebouwde omgeving in verband met de energietransitie: een aanpassing van ruim zeven miljoen woningen en één miljoen gebouwen. Maar ook circulair bouwen (demontabel en herbruikbaar bouwen) en de komende Wet kwaliteitsborging voor het bouwen zijn katalysatoren voor prefabricage en industrialisatie. Verder zijn de faalkosten in de bouw verder terug te dringen, doordat de kans op fouten met prefabricage sterk terugloopt. Daar komt tot slot het toenemend tekort aan vakmensen bij, waardoor er minder handjes op de bouwplaats beschikbaar zijn. Industrieel bouwen maakt de bouw tevens aantrekkelijker voor jongeren: denk aan de verdergaande automatisering en robotisering en het werken in geconditioneerde omstandigheden.

ISM produceert industriële productielijnen. Eigenaar Kees Mol: “Wij kwamen in contact met een houtskeletbouwer die ook graag een productielijn wilde. Die hebben we ontwikkeld, maar we zagen ook de grote behoefte in de bouwsector aan productielijnen voor HSB dak- en gevelelementen en elementen van staalframebouw. Daar hebben we op geanticipeerd, waardoor nu zowel kleine als grote bedrijven bij ons terecht kunnen voor prefab productielijnen.”

Modulaire opbouw

De kleine aannemer kan bij ISM starten met een eenvoudige, stalen werktafel met of zonder opties. “De tafel bestaat uit evenwijdig liggende dragers, waardoor je er ook tussen kan staan bij kleinere elementen. De tafel is te voorzien van aanslagen waar de balken aan vastgezet kunnen worden tijdens productie. Doordat de aanslagen in de hoek haaks zijn is het skelet eenvoudig te bouwen.”

Een volgende stap is het schakelen van meerdere tafels, zodat er aan meerdere wand- of dakelementen gewerkt kan worden. Door de tafels te voorzien van rollen die men pneumatisch omhoog kan laten komen, zijn elementen eenvoudig met de hand van de ene naar de andere tafel door te schuiven. Wie de elementen wil kantelen om aan de andere zijde verder te gaan met de afwerking, kan kiezen voor een kanteltafel. Tot slot kan het complete element worden doorgerold naar afnametafels.

Voor de opslag van het benodigde hout zijn stalen materiaalkarren met diverse oplegarmen leverbaar. Aan het eind van de productielijn kan een element op een elementbok worden geplaatst, die op een schamelwagen staat. Hiermee kan het element worden afgevoerd. “Het systeem is betaalbaar door zijn eenvoud. En je kunt de productielijnen door de modulaire opbouw zo ver uitbreiden als je wilt”, zegt Kees Mol.

Voordelen

De productielijn heeft een breedte van 3,70 meter, waarmee tevens de maximale hoogte van de wand- en  dakelementen is bepaald. Inmiddels zijn er al vijftien productielijnen geleverd en die functioneren naar tevredenheid. Volgens Kees biedt de productielijn veel voordelen: “Het zorgt voor betere arbeidsomstandigheden, het is veiliger, de productiesnelheid gaat omhoog en de faalkosten nemen af. Voordeel is verder dat een aantal werkzaamheden, zoals isoleren en plaatmaterialen monteren, door iedereen die maar een beetje handig is uitgevoerd kunnen worden. Wij kunnen de productielijn ter plaatse monteren en onderhouden. Feitelijk maken we de drempel naar prefabricage dus een stuk lager!”

Stappen in productieproces

Om HSB-elementen te maken worden vaak de onderstaande stappen doorlopen:

  • Assembleren van het skelet.
  • Het skelet aan één zijde voorzien van folie en eventueel platen.
  • Het omdraaien van het element.
  • Het isoleren van het element.
  • De andere zijde van het element voorzien van folie en platen.
  • Afname tafel.

ISM Machinery
prefab.ismgroup.nl