“Niet hogerop, maar tussen de mensen staan”

Artikel delen

In twaalf jaar tijd ontwikkelde Kevin Kropman (32) zich van broekie in de bouw tot ware BIM-expert. Zijn volgende stop: Trebbe. Als BIM Engineer draait hij aan allerlei knoppen om deze werkwijze naar een hoger plan te tillen. Allemaal om bouwprojecten zo snel, efficiënt en foutloos mogelijk uit te voeren. Van tekening tot gebouw. Kevin is nog lang niet uitgekeken en dat is maar goed ook, want BIM is nooit écht af.

Kevin verloor zichzelf vroeger al in tekenen en had zelfs de ambitie om striptekenaar te worden. Maar toen hij De Sims ontdekte zag hij het licht: “Ik word later architect.” In 2006 voegde Kevin daad bij woord en startte met de opleiding bouw/architectuur aan het Koning Willem I College in ‘s-Hertogenbosch. “M’n stage bij een architectenbureau vond ik interessanter dan de colleges. Ik geloof dat je al doende leert en ben ook niet bang om mezelf in het diepe te gooien.” Zijn hulptroepen? YouTube, Google en collega’s. Praktijkervaring en kennis delen staan voor hem voorop, ook als hij over z’n ambities praat. “Hogerop komen is niet mijn doel, ik wil tussen de mensen staan. Zo kan ik mijn specialistische kennis en skills het beste aan de nieuwe generatie bouwers meegeven.”

Bakken met kennis

Hij werkte maar liefst 10 jaar bij zijn stagebedrijf Bv3 Projectsupport en groeide van stagiair door tot senior bouwkundig tekenaar/projectleider. “Ik kreeg veel vrijheden en maakte kennis met de meest uiteenlopende facetten. Toch verlangde hij – na zo lang bij dezelfde partij – naar nieuwe prikkels. Kevin vervolgde zijn carrière bij Hoedemakers, waar hij vier jaar als allround BIMmer werkte. “Ik heb veel ervaring en kennis opgedaan bij Hoedemakers in de bouwwereld, maar de bouwwereld gaat snel en ontwikkelt zich continu.” Na 4 jaar wilde ik mijn carrière voortzetten in een groter bedrijf. Dit werd Trebbe. Ze bestaan nu 111 jaar en hebben zo’n 400 mensen in dienst, verdeeld over vier vestigingen. Het is een ambitieus bedrijf en we doen het echt samen!”

Digitaal wonder

BIM is de toekomst. “De transitie kost tijd, maar het is dé werkwijze die de bouw naar een hoger plan kan tillen.” Van protocollen tot bouwtekeningen en architect tot installateur, BIM raakt alles en iedereen. Volgens Kevin op een positieve manier. “Waar je vroeger traditionele tekeningen had, komen er nu dankzij gedetailleerde 3D-visualisaties al vroeg in de ontwerpfase knelpunten naar boven.” Daarnaast is het gewoon gaaf. “Terwijl er buiten nog geen steen ligt, zie je al helemaal voor je hoe het gaat worden.” Nu vaak nog op grote schermen in de keet, maar ook steeds meer via bijvoorbeeld VR. Hoe dan ook zorgt BIM voor snellere bouwprocessen en werkt het betere samenwerking in de hand. En dat is precies wat de sector nu nodig heeft.

Building Heroes gelooft dat alleen door samen te werken, te delen en te geven, we de branche samen verder brengen. Bouwhelden is een samenwerking met Building Heroes, hét Thuishonk voor de helden in bouw & infra. Meer weten? Ga naar www.buildingheroes.nl.