Prefab cellenbeton voor hoogwaardig bedrijfsgebouw

Artikel delen

Prefab gewapend cellenbeton is een ideaal materiaal voor de snelle realisatie van een hoogwaardig bedrijfsgebouw. Wanden, daken en vloeren kunnen allemaal in één en hetzelfde lichte bouwmateriaal worden uitgevoerd. Met het prefab systeem van Hebel cellenbeton kan de aannemer ook nog eens alles in één hand houden, van engineering tot uitvoering.

Hebel Construct is een prefab bouwsysteem van gewapend cellenbeton. Het materiaal leent zich voor (dragende en niet-dragende) wanden, maar ook voor vloeren en daken. Dat betekent dat een heel casco in een en hetzelfde materiaal kan worden opgetrokken. Er hoeft dus niet te worden gerekend met verschillende uitzetting en werking. Daarbij is Hebel cellenbeton een licht bouwmateriaal, wat een positief effect heeft op de fundering.

Prefab cellenbeton

Eén partij

Met het product Hebel construct biedt Xella aannemers de mogelijkheid om een groot gedeelte van de ruwbouw in handen van één partij te leggen. Xella is dan veel meer dan alleen de leverancier van een bouwproduct, maar neemt ook het teken- en rekenwerk voor zijn rekening en verzorgt zelfs de montage van de wand-, dak- en vloerplaten. Voor de aannemer betekent dat dat hij er geen omkijken naar heeft en dat hij met slechts één partij en één aanspreekpunt te maken heeft. “Maar aannemers kunnen ook zelf bouwen met Hebel Construct. Dan leveren wij het tekenwerk en helpen we bij de opstart van een project”, vertelt Bianca van Vugt van Xella Nederland.

Betonnen vloer

Xella biedt aannemers grote vrijheid. Het engineert en monteert niet alleen het cellenbeton, maar neemt daarin desgewenst ook andere materialen mee. “Soms valt de keuze bijvoorbeeld op betonnen vloeren, in plaats van gewapend cellenbeton. Dat kan zijn vanwege overspanningen en trapgaten en dergelijke. Dan kunnen we de montage van de betonnen vloeren ook meenemen in onze cascobouw.”

Ook als gekozen is voor een staalskelet kunnen prefab cellenbeton bouwdelen een belangrijke rol spelen. Het materiaal is geschikt voor de gehele verdere invulling van het skelet.

Brandveilig en isolerend

Aanvullende voordelen van het gebruik van Hebel cellenbeton zijn onder meer dat het een brandveilig materiaal is (brandklasse A1) en dat het thermisch isolerend werkt. Ook heeft een accumulerend vermogen, waardoor het een gunstige invloed heeft op het binnenklimaat.

De prefabricage van het systeem brengt met zich mee dat er minder mensen op de bouwplaats nodig zijn, dat de bouwtijd korter is en dat er nauwelijks afval is.

Buitenbekleding

Aan de buitenzijde kan Hebel cellenbeton worden afgewerkt met elk gewenst materiaal, van metselwerk tot en met beplating. Aan de binnenzijde heeft het cellenbeton in principe geen verdere afwerking nodig. De grote platen zijn voorzien van een vellingnaad, zodat het aanzicht altijd netjes is. Uiteraard is het aanbrengen van een muurverf of stucwerk of beplating altijd mogelijk als dat gewenst is.

Hebel prefab cellenbeton bouwdelen hebben een lengte van maximaal 6,75 meter. De elementen worden voor de wanden horizontaal toegepast. Als de wandlengte meer is dan 6,75 meter, worden de elementen in verband gelegd. Behalve bij grote sparingen zijn er in de wand geen aanvullende draagmaterialen nodig, maar is het cellenbeton de drager. Het is daarmee vooral geschikt voor één- en tweelaagse gebouwen.

Xella
www.xella.nl