Een kitrandje van 2.000 euro
Een kitrandje in de badkamer of in de keuken kost zelden meer dan een tientje. Toch zijn er steeds meer mensen die achteraf honderden tot duizenden euro’s betalen voor een kitrand. “Veel mensen denken dat ze zelf wel kunnen kitten, maar het is echt vakwerk”, zegt lekdetectiespecialist Marco Rensen. “Slecht kitwerk of verouderde kit leidt tot lekkages en die brengen vaak hoge herstelkosten met zich mee.” Zo kan een kitrandje dus heel duur worden.
Lekdetectiespecialisten komen het met grote regelmaat tegen: lekkages als gevolg van versleten kit of slecht kitwerk. “Het zijn sluipmoordenaars”, zegt Adel, woordvoerder van Lekdetectie Holland, dat namens Lekkageprobleem Kwijt actief is in Zeeland. “Je hebt een lekkage, maar je weet niet waar het lek zit en waar het door veroorzaakt wordt. Voor je het weet, heb je een enorme schadepost. Als dan blijkt dat de lekkage veroorzaakt wordt door versleten kit of broddelwerk, dan kun je geen beroep doen op je verzekering.”
Dag schadevergoeding
“Het verschilt weliswaar per verzekeraar, maar vaak keren verzekeringsmaatschappijen niet uit als een lekkage veroorzaakt is door lekkend kitwerk”, beaamt Marco Rensen van het Udense lekdetectiebedrijf LeakCheck. “Het kan zijn dat de kit verouderd is en dus poreus is geworden of niet overal meer goed aansluit. Ook kan er sprake zijn van schimmelvorming of gewoon niet juist aangebrachte kit. Het valt allemaal onder de noemers ‘achterstallig onderhoud’ en dus de verantwoordelijkheid van de huiseigenaar. Je had de schade kunnen voorkomen; daar komt het op neer.”
Doorweekte muur
Waterschade door lekkende kitnaden is iets dat vaak voorkomt. “Probleem is dat mensen waterschade constateren, maar geen idee hebben wat er aan de hand is”, vertelt Rensen. “Als lekdetectiespecialist gaan we dan op zoek naar een lekkage. Als het lek niet in een afvoer of in een leiding zit – dat kunnen we uitsluiten door middel van diverse technieken – moeten we verder kijken. Het blijkt dan vaak dat de lekkage in het kitwerk zit. Van daaruit sijpelt het water verder en je weet nooit precies welke weg het water neemt. In elk geval de makkelijkste weg, want dat is een belangrijke eigenschap van water. Zo kun je dus ineens met een doorweekte muur, vloer of plafond zitten.”
Een lekdetectiebedrijf kan de precieze plek van een lek heel nauwkeurig bepalen en dat voorkomt natuurlijk veel hak-, breek- en dus herstelwerk. “In het geval van een lekkage in het kitwerk zijn de reparatiekosten van de lekkage misschien niet zo heel hoog, maar de herstelkosten voor alle gevolgschade kunnen wel enorm zijn”, zegt Adel. “Een dergelijke lekkage wordt namelijk in veel gevallen pas laat opgemerkt. Ineens voelen mensen nattigheid, letterlijk en figuurlijk. Vaak blijkt dat het water al maandenlang door de vloer of in de muren sijpelt via de rand van het bad of de douche.”
Voorkom schimmel
Goed kitwerk is dus van groot belang. “Het ziet er makkelijk uit, dat kitten”, knikt Adel. “Maar liever laat je het doen door een vakman. Die weet wat hij moet doen voordat hij gaat kitten en hoe hij moet kitten, zodanig dat het kitwerk langdurig goed blijft. Bovendien heeft hij de beste materialen: de ene siliconenkit is de andere niet.” Dan hebben Adel en Rensen nog een laatste belangrijke tip: “Maak de kitrand altijd droog nadat je hebt gedoucht of gebadderd. Dat zorgt ervoor dat de kit langer meegaat en voorkomt schimmelvorming.”