Wereldprimeur: tweede leven voor MDF en HDF-platen
Dankzij een unieke innovatieve technologie is UNILIN Panels er als eerste in geslaagd om op industriële schaal MDF en HDF-platen volledig te hergebruiken. Hiermee is UNILIN Panels op termijn in staat om jaarlijks 380.000 ton CO2 opgeslagen te houden in de volledig gerecyclede en dus circulaire houtvezels.
UNILIN Panels zet zich al decennialang in om hout zo lang mogelijk in circulatie te houden. Zo worden de kwalitatieve producten al geruime tijd met alleen herwonnen hout geproduceerd en bestaan de spaanplaten van de producent al voor meer dan 90 procent uit gerecycleerd materiaal.
Lijm was grote uitdaging
MDF en HDF-plaatmateriaal recyclen was lange tijd onmogelijk omdat de lijm niet op een industrieel haalbare manier uit de platen ‘gefilterd’ kon worden. Die lijm wordt in de platen als bindmiddel voor de houtvezels gebruikt. Daardoor belandde het grootste deel van de MDF en HDF-platen, na gebruik van gemiddeld 14 tot 20 jaar, in veel gevallen in de verbrandingsoven.
Met een nieuw, innovatief procedé slagen de specialisten van UNILIN Panels er nu wél in om de houtvezels en lijmresten te scheiden zodat de houtvezels opnieuw gebruikt kunnen worden in nieuwe producten. Bijvoorbeeld in de HDF-platen, die als basis dienen voor het laminaat van zusterbedrijf Quick-Step.
Snelkookpan
Het idee voor de nieuwe technologie komt van de huidige President van UNILIN Panels, Veronique Hoflack, destijds General Manager MDF/HDF. “Ik kreeg de ingeving toen ik in mijn keuken stond. Je kan de werking van onze nieuwe technologie vergelijken met die van een snelkookpan. We bevochtigen de MDF-platen met stoom, waardoor ze verwarmd worden en onder zeer hoge druk komen te staan. Daarna verminderen we de druk, waardoor de vezels loskomen. Ik testte mijn idee eerst zelf thuis uit. Toen het bleek te werken, liet ik onze R&D-afdeling ermee aan de slag gaan. Die werkte de technologie verder uit en verfijnde deze.”
Levensduur verdubbelen
Met deze revolutionaire ontwikkeling verdubbelt UNILIN de levensduur van houtvezels. Daardoor krijgen nieuwe bomen langer de kans om te groeien en op hun beurt de natuur te beschermen door CO2 op te slaan. Een ontwikkeling die aansluit bij de duurzame ambities van UNILIN Panels, dat rond 2030 minstens 25 procent van de grondstoffenmix op groepsniveau heeft vervangen door gerecycleerde vezels.
Ontdek meer over het duurzaamheidverhaal van UNILIN Panels op www.unilinpanels.com/jointhecircle.
UNILIN Panels
www.unilinpanels.com