Kalkvrije spuitpleister biedt diverse voordelen

Artikel delen

De nieuwe Strikolith Spacks Preference, is een kalkvrije spuitpleister. Deze spuitpleister voor plafonds en wanden is minder agressief en belastend voor huid en ogen, doordat deze kalkvrij is. Daarnaast presteert deze spuitpleister uitstekend onder kritische omstandigheden en is maar liefst één jaar houdbaar. Een aanwinst voor de afbouwereld!

Kalkvrije spuitpleisterReguliere spuitpleisters zijn gevoeliger voor vochtige ondergronden en de houdbaarheid is beperkt. Ook kan kalk irritatie geven aan huid en ogen. De nieuwe Strikolith Spacks Preference heeft deze nadelen niet. Dee kalkvrije spuitpleister is breed inzetbaar voor het snel en duurzaam afwerken van plafonds en wanden. “De spuitpleister kan op vrijwel alle steenachtige, minerale ondergronden worden aangebracht. De ondergrond mag tot maximaal 6 gewichtsprocenten vocht bevatten en een maximale RV hebben van 80%. Bij normale spuitpleisters is dit maximaal 3 gewichtsprocenten. ”, zegt Hans van den Hoek, rayonmanager Strikolith.

Hij vervolgt: “Doordat de nieuwe spuitpleister kalkvrij is, is deze minder agressief en belastend voor ogen en huid. Ook is dit product maar liefst één jaar houdbaar. In tegensteling tot drie maanden bij een kalkhoudende spack.”

Ontwikkeling

Een innovatieve kalkvrije spuitpleister is natuurlijk niet van de ene op de andere dag ontwikkeld. Hans vertelt: “Medio mei 2021 is er bij Strikolith een projectgroep opgestart met als doel het ontwikkelen en in de markt zetten van een nieuw product in het Spacks assortiment. De naaste collega’s van het laboratorium zijn vervolgens intensief aan het werk gegaan en uiteindelijk is er een erg mooi product ontstaan.”

Naast de projectgroep is ook een drietal professionele verwerkers benaderd. “We vinden het heel belangrijk om praktijkervaringen van onze verwerkers mee te nemen. Deze bedrijven zijn uitgenodigd in Raamsdonksveer en we hebben onze ideeën betreffende het uitbrengen van een nieuwe Spack met hun gedeeld. Tevens hebben we ze een aantal vraagstukken voorgelegd, waar we in de bouw regelmatig mee worden geconfronteerd.” Hans zet de vraagstukken op een rij:

  • Door vocht zijn de faalkosten tijdens een bouw vaak zeer hoog. Welk percentage is van toepassing in de huidige bouwwijze?
  • Aannemers zijn veel geld kwijt aan het verzorgen van de randvoorwaarden. Welke zijn dit? Denk aan verwarmen, ventileren of iets anders?
  • Is een aannemer bereid om iets meer te betalen voor een product waardoor faalkosten verminderd worden?
  • Wanneer de verwerking, uitstraling en het behalen van de vierkante meters hetzelfde is als wat men gewend is, is het dan interessant om kalkvrije Spack te verwerken?

“Deze vraagstukken hebben erg leuke en interessante discussies opgeleverd. In vervolg hierop hebben we met de drie bedrijven de afspraak gemaakt om het product in de praktijk te testen. Hiertoe hebben ze op verschillende projecten de Preference verwerkt. De opmerkingen hebben we verzameld en het product is op basis hiervan verder geoptimaliseerd”, aldus Hans.

Eigenschappen

Kalkvrije spuitpleisterDe Spacks Preference Kalkvrije Spuitpleister is een hoogwaardige fabrieksmatig samengestelde spuitpleister op basis van een dispersiebindmiddel, gecombineerd met dolomiet, pigmenten en hulp- en vulstoffen ter verbetering van de verwerkbaarheid en hechting. Deze spuitpleister bevat daarnaast extra toeslagstoffen om de kleurstabiliteit te vergroten.

Hans vult aan: “De nieuwe spuitpleister heeft een uitstekende hechting en een bijzonder groot vullend en dekkend vermogen. Ook is deze kras- en stootvast, bestand tegen mechanische belastingen, zeer goed overschilderbaar en onderhoudsarm. Denk er trouwens wel aan om voordat je begint met het vullen van de spackspuit-machine met Preference, zowel de machine en de slang goed te reinigen van resterende kalkhoudende spuitpleisters.” Wanneer kalkvrije materialen in aanraking komen met kalkhoudende materialen, kan dit namelijk voor verstoppingen zorgen. Machine en slangen vooraf dus altijd reinigen wanneer een kalkhoudend product verwerkt is.

Verwerking

De spuitpleister wordt machinaal, met behulp van een wormpomp en compressor, onverdund en gelijkmatig aangebracht. “Aansluitend glad afmessen met een spackmes. De meslaag vervolgens laten drogen. Aansluitend de gewenste structuur aanbrengen door de machine-instelling te wijzigen, eventueel het spuitpistool van een kleinere nozzle te voorzien en de luchttoevoer te reduceren. Het verdient wel aanbeveling tijdens het aanbrengen van de structuur overal dezelfde afstand van het spuitpistool tot de ondergrond aan te houden. Wie hier rekening mee houdt, komt tot een prachtig eindresultaat!”

Strikolith
www.strikolith.com