Belang van goede vloermarkering in een magazijn

Artikel delen

Wanneer we het hebben over veiligheid in een magazijn, dan mag een goede vloermarkering natuurlijk absoluut niet ontbreken. Op deze manier zorg je ervoor dat iedereen weet waar hij of zij moet lopen en kun je eventuele risico’s in het magazijn tot het minimum beperken Daarnaast zorgt de markering er ook voor dat je exact weet wat waar moet staan. Zo worden palletplaatsen, maar ook parkeerplaatsen voor EPT’s en heftrucks vaak aangegeven door middel van deze marketing. Maar wat is belangrijk bij het aanbrengen van de markering in een magazijn? Aan welke eisen moet het voldoen, zodat je zeker weet dat het voor iedereen duidelijk is.

Waarom moet vloermarkering worden aangebracht?

magazijnDe meeste bedrijfshallen zijn voorzien van een gietvloer. Deze vloeren zijn vaak grijs en kunnen af en doen een wat donkere uitstraling hebben. In principe niets mis mee, maar wel handig te weten wat waar moet staan en wie waar loopt of rijdt. Om de verschillende werkzones te kunnen afbakenen, is vloermarkering in ieder magazijn een must. Afgezien van de grote van het magazijn, kan er worden bepaald in hoeverre er bepaalde zones worden aangegeven. Wat je vaak ziet, is dat de looppaden worden gemarkeerd, maar ook bepaalde zones voor het stallen van pallets en andere materialen worden aangegeven middels de bekende gele strepen. Daarbij is het ook aan te raden dit te combineren met markering op de muren.

Markeer niet teveel

Het is heel verleidelijk om je gietvloeren te voorzien van zoveel mogelijk markering. Je wilt immers niet dat je werknemer of eventuele bezoekers risico lopen. Door alles dan tot in detail te markeren, denk je dat je het risico verkleind. Toch is het omgekeerde waar. Op het moment dat je teveel markering toepast, zul je merken dat het onduidelijk wordt, waardoor de mensen gaan twijfelen en misschien wel een verkeerde keuze maken, met alle gevolgen van dien. Je kunt je namelijk wel voorstellen wat er gebeurt op het moment dat er iemand met een heftruck tegen je aan rijdt. Markeer dus alleen het noodzakelijk, zodat je zeker weet dat er geen twijfel of onduidelijkheid kan ontstaan in het magazijn.

Vloermarkering is verplicht

Volgens de EU-richtlijn 92/58/EEG is het voor bedrijven verplicht om vloermarkering aan te brengen in het magazijn. Uiteraard zijn er daarnaast nog tal van andere veiligheidsverplichtingen, maar markering is er in ieder geval één van. Doe je dit als bedrijf niet, dan loop je het risico op een sanctie en zelf gerechtelijke vervolging. Stel dat er iets gebeurt, dan kan je dit als bedrijf duur komen te staan. Het is daarom als bedrijf dus ook zeker aan te raden om hier tijd en geld in te steken, zodat je een veilige werkomgeving creëert voor je werknemers. Een prachtige kantine met boomstamtafel voorzien van Resin Art is natuurlijk geweldig, maar ze hebben er meer aan wanneer het veilig is op de werkvloer. Het is daarom als werkgever dus niet alleen een wettelijke verplichting, maar ook een morele verplichting om ervoor te zorgen dat je werknemers veilig kunnen werken.