De ultieme gids voor debiteuren en crediteuren, belangrijk voor elk bouw bedrijf

Artikel delen

Bouwbedrijven hebben te maken met veel geldtransacties. Je moet je debiteuren bijhouden, oftewel het geld dat klanten je verschuldigd zijn. Daarnaast is het ook belangrijk om hetzelfde te doen voor je crediteuren, oftewel het geld dat jij leveranciers verschuldigd bent als gevolg van de inkoop van materialen en diensten. Als je niet weet wat deze termen betekenen of hoe ze je bedrijf beïnvloeden, zal deze blog je snel op weg helpen. Blijf lezen voor info over beide boekhoudkundige categorieën, zodat je dit kan toepassen zodat je bedrijf winstgevend blijft.

Boekhouden

Gevaren van ongeorganiseerde boekhouding

Een bouwbedrijf zal het hele jaar door waarschijnlijk veel geldstromen zien, en ervoor zorgen dat je bovenop de boekhouding blijft is essentieel voor het bijhouden van een nauwkeurig financieel beeld. Als je geen goede methode hebt om je debiteuren- en crediteurenadministratie bij te houden, kun je in de problemen komen.

Een ongeorganiseerde boekhouding kan leiden tot een aantal problemen, waaronder:

Late facturering en incasso’s – Je moet ervoor zorgen dat je klanten tijdig factureert en de betaling zo snel mogelijk incasseert. Te late facturering en incasso’s kunnen ertoe leiden dat klanten te laat betalen en de cashflow van het bedrijf schaden.

Slecht kredietbeheer – Als je niet bijhoudt welke klanten waarschijnlijk te laat of helemaal niet zullen betalen, kun je uiteindelijk klanten aannemen die niet bij het bedrijf passen, doordat ze niet betalen. Klanten met een slecht krediet kunnen uiteindelijk de financiële gezondheid van je bedrijf schaden.

Debiteurenbeheer

Debiteurenbeheer omvat de procedures en het beleid dat je hanteert om het geld te innen dat klanten je verschuldigd zijn. Vorderingen zijn slecht voor elk bedrijf, maar voor een bouwbedrijf is dit nog ernstiger. Bouwprojecten zijn langetermijnprojecten, dus klanten betalen doorgaans niet onmiddellijk het volledige bedrag. Om te voorkomen dat je niet betaald wordt, moet je over een effectief systeem beschikken die je debiteuren bijhouden, Paytsoftware heeft bijvoorbeeld van dit soort systemen die je hiervoor kan gebruiken.

Kredietbeheer

Net als het innen van geld dat je toekomt, is ook creditmanagement een belangrijk onderdeel van de bouw boekhouding. Het is belangrijk om alle geldstromen binnen een bedrijf in beeld te hebben, dus ook wat je nog moet betalen is iets wat je in beeld moet hebben. Om te voorkomen dat je straks problemen krijgt met incasso’s is het belangrijk dat je goed aan kredietbeheer doet, ook hiervoor kun je paytsoftware gebruiken.

Payt
www.paytsoftware.com