Duurzamer bouwen door het scheiden van bouwafval

Artikel delen

Ieder jaar komt er in Nederland maar liefst 22 miljoen kilo bouw- en sloopafval vrij. Dit afval is voornamelijk afkomstig van de grotere bouwprojecten, maar ook bij de kleinere projecten, zoals het bouwen of verbouwen van een woning komt het nodig afval vrij. Het afval wat vrij komt, wordt vaak in een grote container gegooid, waarna het door de grote afvalverwerkers wordt verwerkt. Door van te voren te zorgen dat we dit afval keurig scheiden, dragen we ons steentje bij aan een schoner en beter milieu. Door je afval al direct op de bouwplaats te scheiden, bespaar je overigens ook een hoop geld.

Scheiden van kunststof

bouwvakkersNaast dat je door het scheiden van afval je steentje bijdraagt aan een schoner milieu, kunnen de grondstoffen vaak ook elders weer worden gebruikt. Een goed voorbeeld hiervan is kunststof. Kunststof is namelijk in veel gevallen goed te recyclen en dus te gebruiken voor andere producten. Een spuitgietbedrijf smelt dit namelijk en gebruikt het voor het spuitgieten van bijvoorbeeld tuinstoelen of andere producten. Op deze manier kan het dus worden hergebruikt en hoeven er geen nieuwe grondstoffen te worden gewonnen.

Verschillende containers

Op een bouwplaats vind je allerlei verschillende soorten materialen. Hierbij moet je denken aan onder andere puin, beton, metaal, hout en gips. Kies je ervoor dit allemaal in één container te gooien, dan zal de afvalverzamelaar dit sorteren. Niet zo heel erg vreemd dus dat zo’n container een stuk duurder is. Door het scheiden van het afval op de bouwplaats, scheelt je dit dus aanzienlijk in de kosten en is het beter voor het milieu. Wat je vaak ziet, is dat een afvalverzamelaar de materialen die ze niet kunnen scheiden, regelrecht in de verbrandingsoven gooien. Ontzettend zonde, want deze materialen zijn vaak prima te recyclen. Dit geldt overigens ook voor productiebedrijven. Een spuitgietbedrijf, die vooral aan spuitgieten van kunsstoffen doet, kan het afval ook op voorhand al scheiden, door te kiezen voor verschillende containers.

Het belang van het scheiden van afval op een bouwplaats

De komende jaren zal het woningtekort flink toenemen. Ondanks het feit dat er stevig zal worden doorgebouwd, lopen we natuurlijk nog altijd aan tegen de uitstoot van CO2, waardoor verschillende projecten al een tijd stil liggen. Toch is het een kwestie van tijd voordat er weer wordt verdergegaan met de bouw van huis, appartementen en tal van andere bouwprojecten. Door het afval al op de bouwplaats zelf te scheiden, zul je je steentje bijdragen aan het verlagen van de uitstoot van CO2 en ook besparen op de kosten. Je hebt dan misschien wel meerdere containers nodig, maar de uiteindelijke prijs ervan zal vele malen lager uitvallen, dan wanneer je kiest voor een mix container en dus niets van te voren scheidt.

Zo begin je met scheiden

In het begin kan het vak nog even wat onwennig zijn. Toch zal je al snel merken dat naarmate je het vaker toepast, het een vanzelfsprekendheid wordt en je er niet eens meer over hoeft te na te denken. Wel is het belangrijk om van te voren een plan te maken, aangezien het zonde is om meerdere containers te hebben staan, die je misschien nog niet direct nodig hebt. Kijkt dus welk afval wanneer vrij komt, zodat je op basis daarvan één of meerdere containers kunt laten plaatsen.