3 tips om geld te besparen op je zakelijke energierekening

Artikel delen

Net als ieder ander bedrijf in Nederland hebben bouwbedrijven in ons land te maken met hoge energierekeningen. De coronacrisis, de oorlog in Oekraïne, de economische crisis… er zijn verschillende oorzaken en redenen op te noemen waarom we meer moeten betalen voor de energie die we nu (particulier en) zakelijk verbruiken. Door aan de slag te gaan met energie vergelijken zakelijk

Neem energiebesparende stappen binnen je bedrijf

zakelijke energierekeningAls eerst is het belangrijk om de nodige energiebesparende stappen binnen je onderneming te zetten, zodat je daardoor in ieder geval niet onnodig te veel betaalt voor je zakelijke energierekening. Neem je energieverbruik eens goed onder de loep en kijk waar veel energie wordt verbruikt en of dat minder kan op die plek. Het zijn bijvoorbeeld met name oude apparaten die ontzettend veel energie slurpen waardoor je energierekening hoger ligt dan wanneer je nieuwe energiezuinige apparatuur zou aanschaffen. Stap daarom over op apparaten met een goed energielabel. Kijk ook goed naar de isolatie van het pand waarin je werkt; kan het kantoor of het bouwpand wel wat extra isolatie gebruiken? Doe dat waar mogelijk, zodat er zo min mogelijk warmte kan ontsnappen en er minder hard gestookt hoeft te worden om de boel warm te houden. Het voordeel van een goed geïsoleerd pand is dat het in de zomer ook nog eens langer koeler blijft binnen.

Stap over op een slimme thermostaat voor energiebesparing

Waarmee je ook veel energie kunt besparen, is een slimme thermostaat. Sterker nog: met zo’n slim apparaatje bespaar je tot wel 18% aan gas voor verwarming! Wanneer je bedrijfspand dus nog op gas wordt verwarmd, is het aan te raden om zo’n thermostaat aan te schaffen. Omdat zo’n apparaat slim is en de eigenschap heeft om zelf te leren en zelf te programmeren ‘leert’ het wanneer je wel of niet aanwezig bent op de werkplek. Op basis daarvan werkt de verwarming optimaal, zodat er zo min mogelijk energie verloren gaat. Ook kun je dergelijke thermostaten bedienen met een app op je smartphone of tablet. Wanneer jij of je collega’s wisselende werktijden hebben, kan dat goed van pas komen om zo energie en geld te besparen. Ga het liefst voor een thermostaat die je meteen inzicht geeft in je actuele verbruik, zodat je ook direct ziet hoeveel energie en zo geld je bespaart. Dat maakt zo’n gadget ook nog eens leuker in gebruik.

Vergelijk energietarieven en -aanbieders met elkaar voor deal

Tot slot is het aan te raden om na ieder energiecontract te kijken of je ergens anders voordeliger uit bent. Zelfs in tijden van crisis en hoge energietarieven loont het namelijk om te beginnen met kleinzakelijk of grootzakelijk energie tarieven vergelijken. De kans is altijd aanwezig dat een concurrent van je huidige energieleverancier een betere deal voor zakelijke klanten beschikbaar heeft. Dat kan van alles zijn: van lagere maandelijkse kosten tot een aantrekkelijk welkomstcadeau waar je echt wat aan hebt. Sommige energiebedrijven geven bijvoorbeeld een slimme thermostaat weg bij een nieuw zakelijk energieabonnement! Het vergelijken van energietarieven en -aanbieders hoeft overigens niet handmatig. Dit kun je gewoon met behulp van een zogeheten zakelijke energievergelijker doen. Dat is een online tool die voor jou op zoek gaat naar de beste match voor jouw bedrijfssituatie. Vermeld je jaarlijkse energieverbruik en eventueel extra wensen en de zakelijke energievergelijker gaat op zoek naar meerdere potentiële matches voor een nieuw zakelijk energiecontract met lagere tarieven.