Veiligheid eerst: het belang van PBM’s bij het verbouwen

Artikel delen

Als je gaat verbouwen, zijn persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM’s) essentieel om jezelf te beschermen tegen letsel en ziekte. Of je nu een doe-het-zelver bent die zijn huis verbouwt, of een professional die werkt aan een grootschalig bouwproject, het is belangrijk om te weten wat er precies nodig is om zo veilig mogelijk te kunnen werken.

Wat zijn PBM’s?

PBMPersoonlijke beschermingsmiddelen (PBM’s) draag je om jezelf te beschermen tegen risico’s op de werkplek. Dit kan variëren van valbescherming tot gehoorbescherming en van ademhalingsbescherming tot hand- en voetbescherming. Ze zijn ontworpen om je te beschermen tegen gevaren die je kunnen blootstellen aan letsel of ziekte, of zelfs overlijden.

Waarom zijn PBM’s belangrijk bij verbouwen?

Verbouwen kan gevaarlijk zijn als je het stukje veiligheid in de wind slaat. Je bent immers bezig met zware machines, scherpe gereedschappen en gevaarlijke stoffen. Daarom is het belangrijk om te weten welke risico’s er zijn en hoe je ze kunt voorkomen met behulp van PBM’s. Door de juiste middelen te gebruiken (deze zijn verkrijgbaar bij Bowork), kun je de kans op letsel verminderen en ervoor zorgen dat je veilig én gezond blijft tijdens het verbouwen.

Welke PBM’s zijn nodig bij verbouwen?

Er zijn verschillende soorten PBM’s die je nodig hebt bij verbouwen, afhankelijk van het soort werk dat je doet. Hieronder staan de belangrijkste voor je op een rijtje:

  1. Veiligheidshelm: een veiligheidshelm beschermt je hoofd tegen vallende voorwerpen, stoten en andere gevaren. Een helm is vooral belangrijk als je werkt op hoogte of in gebieden waar vallende voorwerpen een risico vormen.
  2. Gehoorbescherming: gehoorbescherming is belangrijk als je werkt met luidruchtige machines of gereedschappen. Blootstelling aan te veel lawaai kan leiden tot blijvende gehoorschade. Gehoorbescherming kan variëren van oordopjes tot gehoorkappen.
  3. Ademhalingsbescherming: ademhalingsbescherming is belangrijk als je werkt met stof, chemicaliën of andere gevaarlijke stoffen. Het inademen van deze stoffen kan leiden tot ademhalingsproblemen en zelfs ernstige ziekten. Ademhalingsbescherming kan variëren van maskers tot persoonlijke ademhalingsapparatuur (PAPR).
  4. Oogbescherming: oogbescherming is belangrijk als je werkt met machines of gereedschappen die stof, splinters, vonken of andere deeltjes kunnen creëren die in je ogen kunnen terechtkomen. Oogbescherming kan variëren van veiligheidsbrillen tot volgelaatsmaskers.
  5. Hand- en voetbescherming: hand- en voetbescherming zijn belangrijk bij verbouwen omdat je vaak werkt met zware materialen en gereedschappen die je handen en voeten kunnen verwonden. Handbescherming kan variëren van handschoenen tot polsbescherming en voetbescherming kan variëren van veiligheidsschoenen, tot laarzen met stalen neuzen.