Wat zijn de voor- en nadelen van warmtepompen? 

Artikel delen

Elektrische warmtepompen zijn huishoudelijke apparaten die een woning zowel kunnen verwarmen als koelen. Ze kunnen zowel een traditionele airconditioner als een verwarmingssysteem in huis vervangen, zoals een cv-ketel, boiler of inefficiënte vloerverwarming. Vandaag de dag worden warmtepompen steeds vaker gebruikt in moderne huizen. Dit heeft te maken met hun handige voordelen, al hebben ze ook zeker een paar nadelen. Hieronder lees je daar meer over. 

De voordelen van warmtepompen

Lagere energierekening

warmtepompenDe gemiddelde huiseigenaar kan zo’n 600 euro per jaar besparen door een warmtepomp te laten installeren. En huiseigenaren die overstappen van inefficiënte systemen die werken op stookolie, propaan of traditionele elektrische weerstand (zoals vloerverwarming of elektrische cv-ketels) kunnen bijna duizend euro per jaar besparen. Dus terwijl warmtepompen vooraf meer kosten, kunnen hun besparingen zichzelf vaak binnen 8-12 jaar terugverdienen.

Energiebesparingen

Standaard verwarmingssystemen zoals cv-ketels en boilers creëren warmte door fossiele brandstoffen te verbranden of inefficiënte elektrische weerstand te gebruiken. Warmtepompen daarentegen verplaatsen warmte op vrijwel dezelfde manier als koelkasten. Daardoor verbruiken ze veel minder energie. Warmtepompen – vooral minisplitsystemen – hebben doorgaans ook een veel hogere SEER-classificatie dan traditionele airconditioners, wat betekent dat ze in de koelmodus efficiënter werken.

Comfortabeler

Behalve dat het je geld bespaart, kunnen warmtepompen je huis comfortabeler maken. Op een hete, vochtige dag werken warmtepompen als ontvochtigers voor het hele huis, waarbij ze geleidelijk vocht uit de lucht halen. Zelfs als het niet heet is, zoals bijvoorbeeld op een vochtige herfstdag, kun je je warmtepomp als ontvochtiger laten werken en de temperatuur op 20 graden houden. Bovendien zijn veel warmtepompen “variabel toerental”, wat betekent dat ze een meer consistente temperatuur bieden dan “eentraps” cv-ketels of airconditioners.

De nadelen van warmtepompen

Elektrische eisen

Een nadeel van warmtepompen is hun hogere elektrische installatie-eisen. Als je momenteel een verwarmingssysteem op fossiele brandstof gebruikt dat op aardgas, stookolie of propaan werkt, moet je mogelijk je meterkast upgraden. Maar zelfs als een HVAC-technicus je vertelt dat je een geüpgraded paneel nodig hebt, is het de moeite waard om dit nogmaals te controleren.

Redelijk wat lawaai

Warmtepompen kunnen flink wat kabaal maken. Gelukkig heb je hier vast niet al te veel last van, al kun je alsnog het warmtepomp buitengeluid laten controleren door experts. In sommige gevallen is dit zelfs verplicht. Het is hoe dan ook goed om er rekening mee te houden dat warmtepompen geluid maken. In huis hoor je vaak weinig van, maar je buren bijvoorbeeld wel.

Lagere prestaties bij koud weer

Sommige warmtepompen werken minder goed als het buiten koud is. We hebben in Nederland gelukkig niet vaak last van dit nadeel. Dit komt doordat het echt heel erg koud moet zijn voordat deze minpunt van warmtepompen pas echt tevoorschijn komt.  Dit probleem kennen we in Nederland desondanks niet echt.

Hoge kosten vooraf

warmtepompenHet grootste nadeel van warmtepompen is hun hogere aanschafprijs. Terwijl een goedkoop airconditioningsysteem of een goedkope cv-ketel je een paar duizend euro kan kosten, is een warmtepomp een stuk duurder. Een deel van de reden hiervoor is dat je betaalt voor iets dat zowel je verwarmings- als koelsysteem kan vervangen. Als je een warmtepomp vergelijkt met een oven en een AC-combinatie, is het eigenlijk een vergelijkbare prijs.