Houd als uitvoerder met deze factoren rekening bij de renovatie van een zolder

Artikel delen

Wanneer je als uitvoerder of aannemer gevraagd wordt een zolderruimte te renoveren, zijn er verschillende factoren om rekening mee te houden. Een goed voorbeeld van deze factoren is het Bouwbesluit 2012. Dit document, gepubliceerd op de website van de overheid, vertelt je als uitvoerder aan welke eisen de zolderruimte moet voldoen om als slaapkamer te mogen worden gezien. Men stelt hierbij onder meer eisen aan de mate van ventilatie en de hoeveelheid natuurlijk daglicht in de ruimte. Kies bijvoorbeeld voor het gebruik van een raam met Velux dakraam rolgordijn om met beide factoren voldoende rekening te houden. Het biedt een opdrachtgever voordelen, wanneer een ruimte als slaapkamer mag worden gezien. In dit artikel lees je meer over dergelijke aandachtspunten. 

Dakramen direct van een verduisterend rolgordijn voorzien

dakraam rolgordijnAls uitvoerder wil je de opdrachtgever zo goed mogelijk bedienen; het liefst lever je een onverwachte meerwaarde om op een later moment nog eens een opdracht uit te mogen voeren. Dit doe je bijvoorbeeld door bij opdrachtgevers niet uitsluitend te zorgen voor de montage van een dakraam, maar deze direct te combineren met een verduisterend rolgordijn van Velux. Er zijn online verschillende leveranciers van deze rolgordijnen te vinden, welke hier niet meer dan een paar tientjes kosten. Bij de aanschaf van deze rolgordijnen voor dakramen is het essentieel, dat het gordijn precies de juiste maat heeft. Vaak staat aangegeven voor welke dakramen van bekende producenten de rolgordijnen geschikt zijn.

Beoordelen van de Ug-waarde van ruiten bij een renovatie

Duurzaamheid is een steeds belangrijker aspect voor opdrachtgevers. Dit betekent onder meer dat uitvoerders bij de realisatie van nieuwbouw vrijwel standaard voor het gebruik van zonnepanelen op het dak van zo’n woning kiezen. Ook in de materiaalkeuze dient rekening te worden gehouden met de duurzaamheid en isolerende werking hiervan. Kies bijvoorbeeld bewust voor dakramen met een zo laag mogelijke Ug-waarde bij de renovatie van een zolderruimte. De Ug-waarde van een ruit, wat overigens ook wel de warmtecoëfficiënt hiervan genoemd wordt, vertelt je meer over de hoeveelheid warmte die men verliest via het raam. Des te hoger de Ug-waarde van het dakraam, des te meer warmte gaat er verloren.

Dakramen met kunststof profielen

Naast de bewuste keuze voor een dakraam met een lage Ug-waarde loont het te kiezen voor dakramen met een kunststof profiel. Over het algemeen is het profiel van een dakraam op zolder lastig te onderhouden voor toekomstig bewoners. Op welke manier kunnen zij dit profiel aan de buitenzijde schilderen, zonder een hoogwerker te hoeven huren? Door voor kunststof te kiezen, bied je toekomstig bewoners een zeer onderhoudsvriendelijke oplossing. Het is voldoende om het materiaal periodiek af te nemen met een vochtige doek. Dit kan vaak van binnenuit de woning.