Tips voor afvalreductie op de bouwplaats

Artikel delen

Een groot bouwproject betekent vaak ook veel afval, wat ook weer afgevoerd dient te worden. maar zijn er ook mogelijkheden om minder afval te hebben tijdens- en na bouwprojecten? Hieronder enkele tips voor afvalreductie op de bouwplaats.

Nulmeting

bouwplaatsOp bouwplaatsen wordt enorm veel afval afgevoerd. Maar zou dat minder kunnen? Wat is er normaal gesproken aan afval op een bouwplaats te vinden en hoe wordt dat gescheiden? Door dat eerst te bepalen, kun je vervolgens ook kijken of je het afval kunt reduceren. Wellicht zijn er betere mogelijkheden om afval te scheiden om geld te besparen, het afval beter te scheiden en daardoor ook minder restafval/bouwafval te hebben. Wellicht kan er op die manier ook meer materiaal beter gerecycled worden. Als eerste stap dien je dus te kijken naar het afval wat je nu op een gemiddelde bouwplaats hebt, voordat je kunt kijken in hoeverre je afval kan reduceren. 

Doelen stellen

Als je eenmaal in kaart hebt gebracht hoeveel afval je nu gemiddeld hebt, dan is het ook makkelijker om doelen te stellen om het afval te reduceren. Welk percentage wil je gescheiden afvoeren, welk deel hiervan kan gerecycled worden en ga zo maar door. Milieu Service Nederland kan je helpen om dit afval vervolgens op de juiste manier af te voeren en te kunnen recyclen. 

Plan maken

Kijk bijvoorbeeld op welke vlakken je afval kunt reduceren en het afval beter kunt scheiden. Werden betonstukken voorheen altijd in een container gegooid? Kijk dan eens of er bedrijven in de regio zijn die dit bedrijfsafval kunnen recyclen en het zo weer opnieuw kan worden gebruikt. Kijk bijvoorbeeld of bouwmateriaal wat aankomt anders verpakt kan worden zonder veel plastic of ander materiaal eromheen, om dat afval al te kunnen besparen.

Samenwerking

Zorg dat je dit plan samen met je (bouw)partners bespreekt, zodat iedereen hier rekening mee kan houden en jullie gezamenlijk kunnen proberen om het bouwafval te reduceren. Dit scheelt niet alleen kosten, maar zorgt ook nog eens voor duurzamer werken en een verminderde impact op het milieu. 

Je zult er versteld van staan hoeveel afval je kunt reduceren op een bouwplaats en in het algemeen door er beter op te letten en er heldere doelen voor te stellen. Zorg dat de faciliteiten aanwezig zijn om werknemers het bouwafval goed te laten scheiden, waarna het vervolgens afgevoerd kan worden. Zorg dus voor diverse containers voor verschillende soorten materialen.