Voor welke toepassingen op de bouw kun je gebruikt hout gebruiken?

Artikel delen

Hout is en blijft vandaag de dag ook op de bouw een materiaal dat ontzettend veel gebruikt wordt. Uiteraard voor een deel van de constructie, zoals de ramen, deuren en kozijnen, maar daarnaast ook voor allerlei andere praktische zaken. Niet voor niets wordt voor gebruikt hout daarom dus ook veel gebruikt. De reden is dat het na gebruik vaak niet meer blijft zitten, waardoor het ook prima elders kan worden gebruikt. Omdat we ook snappen dat dit misschien wat vreemd klinkt, hebben we een aantal toepassingen voor je, waarbij gebruikt hout regelmatig wordt gebruikt op de bouw.

Bekisting van gebruikt hout

gebruikt houtWanneer je een huis wilt bouwen, is het belangrijk dat er eerst een fundering wordt gelegd. Je kunt een huis immers niet op de vlakke grond zetten. Voordat je de fundering kunt leggen, is het belangrijk dat deze eerste wordt uitgegraven. Om er dan voor te zorgen dat de fundering op de juiste manier kan worden gestort, is een bekisting noodzakelijk. Dit is een constructie die ervoor zorgt dat het beton op de juiste plek blijft tot het volledig is uitgehard. Deze bekisting voor het storten van beton wordt vaak van gebruikt hout gemaakt, aangezien deze na het uitharden weer wordt verwijderd. Wel is het belangrijk dat je kiest voor stevig hout, zodat de druk die op de bekisting komt te staan, ook daadwerkelijk kan worden gehouden.

Constructie van de woning

Gebruikt hout is bijzonder geschikt voor diverse constructieve toepassingen in de bouw. Het kan worden gebruikt voor het creëren van houten frames, dragende balken, vloeren en daken. Een essentieel aspect is dat het gebruikte hout moet voldoen aan de vereiste sterkte en stabiliteit om de veiligheid van het gebouw te waarborgen. Door gerecycled hout te gebruiken voor constructie, leveren bouwprojecten een waardevolle bijdrage aan duurzaam bosbeheer en het verminderen van ontbossing. Bovendien bezit gebruikt hout vaak al een zekere mate van stabiliteit en kan het nog steeds voldoen aan de noodzakelijke eisen die worden gesteld aan een bepaalde constructie.

Sloophout als loopplanken

Vooral in Nederland is het nu niet bepaald altijd even fijn weer. Des te belangrijker is het dus om ook op de bouw te zorgen voor goede paden waar je als bouwvakker overheen kunt lopen. Planken zoals sloophout zijn hier bij uitstek geschikt voor. Deze leg je over het zand, zodat je bij een eventuele regenbui niet bang hoeft te zijn dat de volledige bouwplaats veranderd is in één grote modderpoel. Zorg er dus altijd voor dat je voor een gangbare looproute zorgt, zodat zowel zand als modder niet onder je schoenen mee naar binnen wordt gelopen.

Steigers

Steigers bestaan voor het grootste deel natuurlijk uit ijzer, maar uiteraard ook uit hout. Het gedeelte waar je op loopt en staat zijn namelijk steigerplanken, die in de meeste gevallen worden gemaakt van gebruikt hout. Niet alleen is dit vele malen voordeliger, maar is het ook een stuk duurzamer. Het is dus ook niet zo vreemd dat steigerhout ontzettend populair is. Niet alleen voor het bouwen van steigers, maar ook voor tal van andere zaken.