4 veiligheidstips voor dakdekkers

Artikel delen

Dakbedekking is risicovoller dan je denkt. Dakdekkers zijn verantwoordelijk voor grofweg 20% ​​van de sterfgevallen in de bouwsector in de Verenigde Staten. Als je als dakdekker zulke ongelukken wilt voorkomen, moet je een paar veiligheidstips volgen. Begin met de essentiële zaken, zodat je een plan kunt ontwikkelen om je werknemers te beschermen. De onderstaande tips helpen hierbij. 

Wees voorzichtig met ladders

dakdekkerIn 2020 raakten ruim 22.700 werknemers gewond nadat ze van ladders waren gevallen. Wees zeer voorzichtig bij het op- en afgaan van een ladder. Pak de sporten met je handen vast en plaats je buik plat tegen de ladder, zodat je evenwichtspunt niet scheef komt te staan. Ga niet op een ladder die nat of kapot is. De onderkant van je ladder moet bovendien op een vlakke en stabiele ondergrond staan. Je kunt de bovenkant van de ladder tegen het dak leunen, maar zorg ervoor dat de onderkant niet gaat schuiven. Om de bodem op zijn plek te houden kun je zandzakken gebruiken.

Draag de juiste kleding

Je kleding moet met je lichaam meebewegen zonder het bewegen moeilijker te maken. Zorg ervoor dat je shirt en broek niet te strak of te wijd zitten. Je moet zelfs in de zomer lange mouwen dragen, omdat je kleding je kan beschermen tegen krassen of snijden. Bescherm je handen door een paar leren handschoenen te dragen. Bevestig je handschoenen aan je polsen met riemen en probeer je mouwen in je handschoenen te stoppen. Draag altijd schoenen met gesloten tenen. Ze kunnen van elk materiaal zijn, zolang de zolen maar grip hebben op de dakbedekkingsmaterialen die je gebruikt. Koop laarzen als je schoenen te veel glijden.

Maak looppaden

Veel mensen met een dakdekkersbedrijf concentreren zich op de gevaren van het betreden van het dak. Hoewel het gevaarlijk kan zijn om op het dak te zijn, kan rondlopen in huis ook gevaarlijk zijn. Het kan gebeuren dat je ergens over struikelt en op de grond valt. Als je cliënt looppaden door zijn achtertuin of rond zijn oprit heeft, moet je deze gebruiken. Maar verwijder voorwerpen waar je werknemers over kunnen struikelen en zorg ervoor dat de materialen glad zijn. Als je klant geen looppaden heeft, kun je er zelf een maken door multiplexplaten neer te leggen. Zorg er alsnog voor dat er geen spullen op komen te liggen.

Gebruik harnassen en touwen

Trek als dakdekker Son en Breugel altijd een veiligheidsharnas aan voordat je een ladder beklimt of rond een dak loopt. Het harnas moet rond je romp, taille en schouders passen. Je armen en benen moeten vrij kunnen bewegen, maar je harnas moet je opvangen als je van het dak glijdt. Koop harnassen in felle kleuren zoals neongeel of oranje. Heldere harnassen zijn beter zichtbaar tegen daken dan donkere harnassen, omdat op veel daken donkere materialen zitten. Je kunt ook veiligheidstouwen gebruiken om je harnas te ondersteunen. Als je valt, moeten deze touwen op hun plaats klikken, zodat je niet op de grond valt. Zoek touwen gemaakt van polyester en bevestig ze aan een vergrendelbare karabijnhaak.