Houtskeletbouw als oplossing huizentekort huursector

Artikel delen

Tot jaren geleden waren bijna alle huizen volledig gemaakt van hout. Op een enkele uitzondering waar wel stenen werden gebruikt, is dit vandaag de dag natuurlijk compleet het tegenovergestelde. Ontzettend zonde, want houtskeletbouw, zoals we deze techniek ook wel noemen, is namelijk een stuk praktischer, waardoor er veel sneller meer huizen kunnen worden gebouwd en de uitstoot van CO2 ook kan worden teruggebracht. Of het ook daadwerkelijk zal gebeuren, dat zal de tijd moeten uitwijzen, maar dat het serieus iets is om het huuraanbod van woningen op Huurportal te doen stijgen, is een ding dat zeker is. Hoe dit precies kan bijdragen, zonder dat je huis er als een chalet uitziet, vertellen we je nu.

Tijd- en kostenbesparing

houtskeletbouwDe belangrijkste reden waarom je door middel van houtskeletbouw een deel van het huizentekort in de sociale huursector kunt oplossen, is omdat het bouwen van deze woningen een stuk sneller gaat, dan wanneer er een woning of appartementencomplex uit de grond moet worden gestampt dat volledig is opgemetseld. Het houten frame, ook wel het skelet van de woning genoemd, is volledig van hout en daardoor dus een stuk sneller te realiseren. Omdat niet iedereen het prettig vindt in een houten woning te wonen en dit ook een bepaald imago heeft, alsof je in een blokhut of chalet woont, wordt er vaak gekozen voor een voorzetmuur. Dit is een gemetselde muur, waardoor het net lijkt alsof zowel de binnen- als de buitenmuur van de woning bestaat uit stenen, wat dus in de praktijk niet het geval is.

Goed geïsoleerd dus duurzamer

Het bouwen van een huis neemt flink wat tijd in beslag. Helemaal wanneer je ook goed moet nadenken over het verduurzamen van een woning. Nu is het bij nieuwbouwwoningen vanzelfsprekend dat deze volledig gasloos zijn en dus ook worden voorzien van een warmtepomp, maar het kan zijn dat er extra maatregelen nodig zijn als het gaat om de isolatie van de woning. Kies je voor houtskeletbouw, dan is het isoleren van de woning een stuk eenvoudiger. Aangezien er relatief veel ruimte tussen de dunne wanden zit, is het opvullen met isolatiemateriaal dus een stuk eenvoudiger. Dit zorgt ervoor dat een relatief dunne wand toch al snel een hoge isolatiewaarde krijgt. Het enige waar je wel rekening mee moet houden, is dat de thermische inertie van hout lager ligt dan van steen en dus minder warmte vasthoudt. Nu is dit tijdens de zomermaanden niet zo erg, maar kan het nodig zijn om tijdens de wintermaanden wat extra maatregelen te treffen, zoals het isoleren van de muren van je huis.

Flexibel

Als er iets is waar veel mensen behoefte aan hebben, dan is het wel een stuk flexibiliteit. Het voordeel is namelijk dat je gemakkelijk leidingen kunt verleggen, waardoor de badkamer kan worden verplaatst naar een andere ruimte in huis, zoals bijvoorbeeld naar de begane grond. Daarnaast kun je een stuk eenvoudiger uitbouwen en is het veranderen van de indeling ook gemakkelijker, dan wanneer je eerst een enorme stenen muur moet zien weg te halen. Omdat hout een stuk lichter is dan steen, is er ook een minder zware fundering nodig, waardoor je ook direct flink bespaart op de kosten. Kortom, een voordeel voor zowel de overheid om het woningtekort aan te pakken en voor de mensen om eindelijk uit te kunnen kijken naar hun eigen plekje.