Duurzaamheid een steeds belangrijker thema in de bouwsector

Artikel delen

In lijn met hetgeen men binnen de samenleving ziet, neemt het belang van het thema duurzaamheid ook binnen de bouwsector toe. Ondernemers proberen hun ecologische voetafdruk op verschillende manieren te reduceren. Denk aan een simpele stap als het gebruik van een online energievergelijker, om op basis daarvan de goedkoopste aanbieder van groene, schone stroom te vinden. Of denk aan de toepassing van een aggregaat, dat voorzien is van zonnepanelen. Op deze manier is het mogelijk om een deel van de benodigde stroom op de bouwplaats zelf op te wekken. Duurzaamheid gaat binnen de bouwsector niet alleen om de bewuste keuze voor schone stroom. Denk ook aan het belang van het gebruik van duurzame materialen en de mogelijkheden om bij de sloop van bouwwerken materialen zo te verwerken dat deze hergebruikt kunnen worden. In dit artikel lees je er meer over.

Bewuste keuze voor een schone energieleverancier

duurzaamheidZowel bij grootschalige aanbestedingen, als bijvoorbeeld op opdrachten vanuit particuliere huishoudens neemt het belang van een duurzame manier van werken toe. Duurzaamheid is een van de criteria op basis waarvan opdrachtgevers hun potentiële opdrachtnemers vergelijken. Wanneer het ene bouwbedrijf een aanbod doet vergelijkbaar met het andere bouwbedrijf, zal gekozen worden voor de meest duurzaam opererende partij. Een goede stap hierin is de bewuste keuze voor zakelijke, groene stroom. Kijk eens op een website als Energiekiezer.nl, om de beste energieleverancier te vinden.

Het vergelijken van aanbieders is niet alleen een hele duurzame keuze; het kan daarbij een besparing van honderden (kleinzakelijke verbruikers) tot zelfs duizenden (grootzakelijke verbruikers) euro’s opleveren.

Maak gebruik van groene stroom op de bouwplaats

Naast de mogelijkheid om groene, schone stroom af te nemen bij de zakelijke energieleverancier, kun je dit gedeeltelijk zelf opwekken op een bouwplaats. Eerder werd het aggregaat op basis van zonnestroom al genoemd. Er zijn meer opties: kijk ook eens naar een groene bouwkeet, voorzien van een aantal zonnepanelen op het dak. Deze zonnepanelen zullen op veel dagen voldoende opwekken om het personeel van verlichting, een oplaadpunt voor hun telefoon en bijvoorbeeld een werkende radio te voorzien. Op dagen dat de zonnepanelen onvoldoende opwekken, vul je de behoefte aan stroom aan met de schone energie van de energieleverancier.

Verdiep je tot slot eens in het circulair bouwen. Het is een trend waarbij geprobeerd wordt om zoveel mogelijk materialen van een te slopen pand te gebruiken bij de realisatie van nieuwe constructies.