Installatie van laadpalen voor bedrijven

Artikel delen

In een wereld waarin duurzaamheid steeds belangrijker wordt, ontkom je er als bedrijf niet aan om het opladen van elektrische auto’s te faciliteren. Sterker nog, ook het eigen wagenpark zal vroeg of laat naar elektrisch moeten, om ervoor te zorgen dat ook jij je steentje bijdraagt. Toch zien we dat in de praktijk veel werkgevers tegen het probleem aanlopen dat ze geen idee hebben hoe het laten plaatsen van deze palen nu daadwerkelijk gaat. Allereerst is het belangrijk om te weten of het qua aansluitingen op de huidige groepenkast mogelijk is. Laadpalen vragen veel van je stroomnetwerk, dus het kan zijn dat er ook hier bepaalde aanpassingen nodig zijn. Hoe dit precies zit, leggen we je aan de hand van een aantal praktische voorbeelden uit.

Veiligheid

laadpalenDe belangrijkste stap tijdens het plaatsen van laadpalen bij een bedrijf, is dat dit op een veilige manier gebeurt. Het is daarom dus niet alleen belangrijk dat er wordt gekeken naar de plek waar de palen geplaatst moeten worden, maar ook naar de huidige capaciteit van het elektriciteitsnet. Bij een beperkte capaciteit stroom die beschikbaar is, kan het dus zijn dat er een aanpassing moet worden gedaan in de groepenkast. Wat we vaak zien, is dat er een extra groep geplaatst moet worden, om vervolgens daar alle laadpalen die geplaatst worden aan te sluiten. Voor dit gebeurt, is het wel raadzaam eerst de hoofdschakelaar uit te schakelen. Om te voorkomen dat de meterkast straks een grote chaos aan bedrading is, is het advies deze zo dicht mogelijk bij de zekeringkast te plaatsen. Dit voorkomt dat de bedrading straks volledig door elkaar komt te zitten en het gevaar op kortsluiting of brand vergroot.

Kosten en financiering

Een veelgestelde vraag bij de installatie van laadpalen voor bedrijven is hoe het zit met de kosten. Het laten plaatsen van laadpalen kostte een bedrijf nu eenmaal geld. De hoogte van deze kosten hangt af van het type laadpaal dat er wordt geplaatst, maar ook de hoeveelheid en complexiteit van de installatie zelf. Het is daarom dus ook belangrijk om in samenspraak met het bedrijf dat deze palen wil laten plaatsen, kritisch te kijken naar de huidige situatie en een zo realistisch mogelijk beeld te schetsen van de kosten. Zo is het aan de opdrachtgever, in dit geval het bedrijf, de keuze of ze deze ineens willen betalen of willen kijken naar de mogelijkheden tot het financieren ervan.

Het gebruik van de laadpalen

Het laten plaatsen van laadpalen is één, maar het gebruik ervan is ook niet geheel onbelangrijk. Het kan namelijk niet zo zijn dat de werknemers die over een elektrische auto  van de zaak beschikken, hun auto niet kunnen opladen omdat collega’s met een eigen elektrische auto op deze plekken staan geparkeerd. Maak daarom een duidelijke afspraak dat het laden alleen is bedoeld voor mensen met een auto van de zaak. Daarbij is het wel goed ook kritisch te kijken naar klanten. Het kan niet zo zijn dat een klant op bezoek komt en deze de auto niet kosteloos kan laden terwijl ze met je in gesprek zijn. Om dit te kunnen tackelen, kan er een laadpunt worden geplaatst die alleen is voor bezoekers en klanten. Zo voorkom je dat een belangrijke klant zijn of haar auto niet kan opladen bij je.