Levensloopbestendige woningen: huizen voor alle fasen van het leven

Artikel delen

Een levensloopbestendige woning: door de toenemende vergrijzing wordt het steeds belangrijker om bij de bouw van nieuwe huizen rekening te houden met ouderen die langer thuis blijven wonen. Door bij het bouwproces van huizen bedacht te zijn op alle fasen van het leven, kan het thuiswonen aanzienlijk worden verlengd voor veel mensen. Daarnaast zijn er nog meer voordelen van huizen levensloopbestendig te maken, deze zullen in dit artikel verder worden toegelicht nadat we eerst ingaan op de vraag hoe deze huizen er precies uitzien.

Wat zijn levensloopbestendige woningen?

Woningen die het mogelijk maken voor mensen om langer thuis te wonen worden ook wel levensloopbestendige woningen genoemd. Wat deze huizen onderscheidt van andere woningen is dat er meer faciliteiten zijn voor minder mobiele mensen. Op je oude dag kan je veilig en in alle rust leven in deze huizen. Als we het hebben over levensbestendige woningen dan kan het overigens gaan over zowel bestaande als nog te bouwen woningen. Bestaande huizen kunnen namelijk worden aangepast naarmate je ouder wordt, dit kost echter vaak veel verbouwingen en geld.

Gunstiger is het daarom om bij het bouwproces van huizen rekening te houden met ouder worden in een woning. Dit zorgt er niet alleen voor dat de extra faciliteiten minder zichtbaar in het huis verwerkt kunnen worden, maar ook dat mensen niet alsnog hoeven te verhuizen naar een seniorenwoning op termijn. Dat zou jammer zijn als je je bedenkt dat oudere mensen dan hun opgebouwde netwerk en hun vertrouwde woning achter zich moeten laten. Daarom is het aan te raden om al bij de bouwtekeningen aanpassingen in te calculeren voor mensen met een mindere mobiliteit.

traplift

Levensloopbestendige aanpassingen

Er zijn allerlei soorten aanpassingen die een huis aantrekkelijker maken om er langer in te wonen. Zo kan je denken aan een douche met een verlaagde instap en met wandsteunen aan de muur waardoor een douchebeurt geen obstakel hoeft te worden als mensen ouder worden. Niet alleen in de douche kan je wandsteunen aanbrengen, ook op andere plekken in het huis, bijvoorbeeld bij de wc of de trap.

Een compleet levensbestendige woning heeft bij voorkeur ook een traplift ingebouwd. Doordat er allerlei soorten trapliften zijn, is er bij elke (nieuwe) woning wel een passende lift te vinden. De kosten van trapliften verschillen, afhankelijk van het soort trap waar u de traplift op wilt laten plaatsen. Om de bouw van trapliften aantrekkelijker te maken, wordt een subsidie voor een traplift ook in sommige gevallen toegekend.