Verhoogde efficiëntie door spuitgieten

Artikel delen

Efficiëntie is en blijft vandaag de dag in iedere productieomgeving natuurlijk ontzettend belangrijk. Niet voor niets wordt er daarom ook ontzettend veel aandacht besteed aan nieuwe ontwikkelingen en nieuwe technieken om bepaalde onderdelen of producten te kunnen produceren. Eén van de technieken die de laatste jaren steeds populairder is geworden, is het spuitgieten. Waar we bij spuitgieten vaak denken aan grotere objecten, zien we ook dat het regelmatig wordt ingezet voor eenvoudige kleine onderdelen van machines of andere soorten producten. Hierbij moet je denken aan een plug, maar ook de kunstoffen kapjes van een stopcontact kunnen door middel van spuitgieten veel sneller en ook kwalitatief hoogwaardiger worden vervaardigd.

spuitgieten

Toepassingen van spuitgieten

Spuitgieten wordt in veel verschillende sectoren toegepast. In de auto industrie bijvoorbeeld, wordt het gebruikt voor het produceren van onderdelen zoals bumpers, maar ook in de medische sector zien we dat er volop wordt ingezet op spuitgieten van bepaalde onderdelen, gezien de afwijking minimaal is. Dat geldt dus ook voor de bouw. Kijken we naar deze sector, dan wordt deze productie techniek niet alleen ingezet voor kleinere onderdelen, maar ook voor het maken van complete panelen, isolatieplaten en nog veel meer. Daarnaast is kunststof ook een stuk duurzamer, waardoor het vooral in de bouwsector een enorme toegevoegde waarde is.

Afwijkingen zijn nihil

Spuitgieten is een techniek waarbij vloeibaar kunststof in een matrijs wordt gespoten, waardoor het onder hoge druk in de juiste vorm wordt gedrukt. Dit heeft als voordeel dat ieder product identiek is en je vrijwel geen afwijkingen hebt. Belangrijk is wel dat de matrijs periodiek voor onderhoud wordt gekeken, aangezien je ook te maken kunt krijgen met een braam of andere oneffenheid, wat direct terug te zien is op het eindproduct. Juist doordat de matrijs perfect op maat te maken is, is het mogelijk om de meest complexe vormen te laten spuitgieten en speelt formaat eigenlijk ook geen rol.

Conclusie

We kunnen wel stellen dat deze techniek er een is om te blijven. Steeds vaker zien we dat in het kader van efficiëntie en ook accuraat wordt gekozen voor spuitgieten. Doordat je werkt met een mal, is er vrijwel geen sprake van een afwijking in het product en kun je alles tot 3 cijfers achter de komma finetunen. Daarbij is het opschalen ook relatief eenvoudig, aangezien de huidige matrijs alleen gedupliceerd hoeft te worden. Zo draai je dus in no time een dubbele hoeveelheid productie, mocht dit voor specifieke gevallen nodig zijn.