Het belang van hydrofoberen

Artikel delen

Bij de bouw van een huis moet er aan veel verschillende dingen gedacht worden. Als jij als bouwvakker of aannemer werkt, moet jouw klant dadelijk niet alleen vier muren om zich heen hebben en een dak boven zijn hoofd hebben, het huis moet ook prettig leefbaar zijn. Je wilt dat het huis bestand is tegen zoveel mogelijk invloeden van buitenaf. Hydrofoberen is een techniek die bij moderne huizen eigenlijk niet overgeslagen mag worden. Door een huis te hydrofoberen maak je het ontzettend goed vochtbestendig. Raad de klant desondanks aan zich goed te laten verzekeren voor schade aan de woning, bijvoorbeeld bij Allianz Direct.

hydrofoberen

Goed verzekeren

Geen enkel huis is perfect beschermd tegen alle mogelijke tegenslagen, hoe goed vakwerk jij ook geleverd hebt. Raad je klant daarom altijd aan om een goede opstalverzekering af te sluiten. Hiermee is de woning beschermd tegen invloeden van buitenaf zoals extreme weersomstandigheden, vandalisme of inbraak. Lees hier meer over verschillende woonverzekeringen.

Hoe ontstaat vochtschade

Vochtschade aan huis kan op ontzettend veel verschillende manieren ontstaan. Vocht is namelijk helaas overal. Regen, waterdamp, maar ook grondwater kunnen funest zijn voor een gebouw dat niet goed tegen vocht beschermd is. Vocht trekt het makkelijkst naar binnen via de muren, maar kan ook via het dak of zelfs via de fundering (door het grondwater) een huis binnendringen. Dit kan vervelende schade veroorzaken.

De gevolgen

Wanneer er te veel vocht via de muren, het dak of de grond naar binnen gesijpeld is, ontstaat er zogenoemde vochtschade. Dit kan er op verschillende manieren uitzien. Vaak ontstaan er lelijke (in sommige gevallen) bruine vochtplekken in de hoeken van het plafond of de vloer. In sommige gevallen kan de verf op de muur of het plafond gaan bladderen of ontstaan er lelijke hobbels en bobbels. Door een overmaat aan vocht in huis kan ook schimmel ontstaan. Zeker op plekken waar het ook warm is (zoals de badkamer of de keuken). Schimmel is niet alleen lelijk en het stinkt niet alleen, het is ook nog eens ontzettend slecht voor de luchtwegen. Het voorkomen van vochtschade is dus niet alleen goed voor het leefcomfort, maar ook voor de gezondheid.

Hydrofoberen

Gelukkig is vochtschade te voorkomen met hydrofoberen. Wanneer er al vocht in de buitenmuur zit, kun je beter kiezen voor impregneren, anders blijft dat vocht voor altijd in de buitenmuur zitten. Hydrofoberen of impregneren doe je met hydrofobeermiddel of impregneermiddel. Let op: voor ondergronden (om het huis te beschermen tegen vochtschade vanuit de fundering) heb je een ander middel nodig. Het is belangrijk om voor het hydrofoberen een zekerheid over droogte te hebben. De buitenmuur mag niet nat zijn en het mag de komende twee dagen ook niet regenen. Bovendien moet het buiten minimaal vijf graden zijn.