Een poort installeren: hier let je op
Een terrein goed afschermen met een hekwerk is doorgaans geen grote uitdaging. Bij het aanleggen van een goed functionerende poort komt echter meer kijken. Veel bedrijven, maar ook particulieren met een oprit voor de deur, maken gebruik van een draaipoort of schuifpoort. Welke mogelijkheden heb je bij het installeren op het gebied van beveiliging en automatisering? We zetten ze voor je op een rij.
De juiste poortopeners kiezen
Als automatisering gewenst is, begint het proces met het selecteren van de juiste elektrische poortopener. Hierbij zijn vier soorten gangbaar: de knikarm poortopener, lineaire poortopener, ondergrondse poortopener en schuifpoortopener.
Een knikarm poortopener is handig wanneer het draaipunt van de poortvleugel in het midden van een gemetselde kolom zit, aangezien een lineaire poortopener dan niet aangebracht kan worden. Heeft de klant de wens om de aandrijving subtiel weg te werken, dan is het slim om een ondergrondse poortopener te plaatsen. En dan zijn er nog de schuifpoortopeners, die vanzelfsprekend zorgen voor een zijwaartse beweging waarmee de schuifpoort opent.
Poortopeners hebben vaak een mechanische aandrijving, die werkt op basis van tandwielen. Bij intensief gebruik is het meestal beter om een hydraulische aandrijving te kiezen.
Bij looppoorten is het redelijk gebruikelijk om poortsluiters in te zetten. Dit zijn handbediende varianten van elektrische poortopeners, die snel na het passeren sluiten. Dit voorkomt dat bijvoorbeeld kinderen of huisdieren snel door de poort glippen terwijl dat niet de bedoeling is.
Het openen en sluiten van de poort
Voorafgaand aan het installeren van een poort is het belangrijk dat er keuzes gemaakt worden met betrekking tot de bediening. Dit kan natuurlijk (relatief) ouderwets met een sleutelschakelaar, die aan de muur of kolom naast de poort hangt. De kans is echter groot dat je klant de poort vanuit de auto wil bedienen. Dit kan met een handzender, die dan standaard in de auto aanwezig moet zijn. Ook smartphone bediening is mogelijk met een bluetooth- en wifi module. De gebruiker belt dan naar de poort en bij herkenning van het telefoonnummer komt de poortopener in actie. Wie van buiten naar binnen gaat krijgt vanzelfsprekend meer met beveiliging te maken dan andersom. Voor het openen van de poort bij het uitrijden is het verstandig om detectielussen en/of fotocellen te installeren.Na detectie van een voertuig of fiets opent de poort dan vanzelf. Houd er rekening mee dat detectielussen in het wegdek of onder de bestrating weggewerkt dienen te worden. Zowel particulieren als zakelijke klanten kunnen de wens hebben om de poort van afstand te openen voor bezoekers. Er zal dus een intercom of videofoon moeten zijn, zodat een bewoner of receptioniste de poort van afstand kan activeren.
Maximale veiligheid
Oog voor veiligheid is van groot belang bij het installeren van een (geautomatiseerde) poort. Automatiseren met een wifi module, detectielussen, een intercom of andere oplossing is natuurlijk gelijk een slimme manier om de poort te beveiligen. Bij draaipoorten installeert men vaak een elektrische grondgrendel om de poortvleugels stevig op hun plek te houden. Detectielussen en fotocellen zijn handig, want deze hulpmiddelen detecteren een voertuig dat tussen de poort staat. Zo sluit deze niet op het verkeerde moment automatisch. Gaat het om niet geautomatiseerde poorten, dan is het belangrijk om het juiste type slot aan de poort te bevestigen. Afhankelijk van het type poort kan dat bijvoorbeeld met draaipoortsloten, schuifpoortsloten, magneetsloten of insteeksloten. Is het gewenst dat de poort juist open blijft staan? Dat kan onder meer met poortvangers en magneetsloten geregeld worden.
Experts inschakelen
Als professional ben je mogelijk in staat om het plaatsen en installeren van een poort zelf te regelen. Ook het automatiseren hoeft met enige kennis van zaken geen probleem te zijn. Desondanks kan het verstandig zijn om experts in te schakelen. Niet alleen voor het selecteren van de juiste componenten, maar ook voor de installatie. Zeker bij geautomatiseerde poorten wordt er veel gewerkt met elektronica, wat soms vraagt om specialistische kennis.