Met deze lessen wordt het gemakkelijker om samen een bouwproject te realiseren

Artikel delen

Als je werkzaam bent binnen de bouw, dan weet je ongetwijfeld dat je met veel andere vakmensen moet samenwerken. Dit kunnen andere grote bouwbedrijven zijn, maar natuurlijk ook zzp’ers. Het is natuurlijk altijd een uitdaging om een bouwproject tot een goed einde te brengen en natuurlijk gaan er ook af en toe dingen mis. 

bouwproject realiseren

Dat is doorgaans geen enkel probleem, maar het is wel belangrijk om het fundament op orde te hebben. In dit artikel voorzien we je graag van enkele lessen die het gemakkelijker maken om samen een bouwproject te realiseren.

Les 1: de juiste software gebruiken

Tijdens een bouwproject heb je in de eerste plaats natuurlijk te maken met veel administratie. Denk aan de urenregistratie, het registeren van de materiaalkosten en nog veel andere zaken. Maak het jezelf tijdens een project niet te ingewikkeld en gebruik bijvoorbeeld geavanceerde software voor de bouw.

Het is de investering meer dan waard, want je kunt er tijdens het gehele bouwproject, en ook bij nieuwe projecten,  profijt van hebben.Onderzoek goed welke software handig is voor jouw bouwproject.

Les 2: kom voor de start samen

Dit klinkt als een grote open deur, maar toch komt het nog met enige regelmaat voor dat een bouwproject geen goede start-up kent. Dit is echter het fundament, want het is belangrijk dat iedereen weet wat hem of haar te doen staat.

De bespreking kun je beter niet via een videogesprek of appgroep organiseren. Kom echt fysiek samen en zorg ervoor dat alle neuzen dezelfde kant op staan. Plan de sessie op tijd in, behandel de belangrijkste agendapunten en ga vervolgens pas aan de slag met het daadwerkelijke project.

Les 3: de kwaliteiten van de projectmedewerkers optimaal benutten

Elk mens heeft zijn unieke kwaliteit en voor je aan de slag gaat met het bouwproject, is het ook relevant om die kwaliteiten in kaart te brengen en vervolgens te benutten. Dit brengt namelijk meerdere voordelen met zich mee. In de eerste plaats heeft dan iedereen meer plezier in zijn werk, want het is immers leuker om iets te doen waar je goed in bent dan waar je niet goed in bent. Dit komt bovendien de kwaliteit van het algehele bouwproject ten goede.

Les 4: plan regelmatig reflectiemomenten in

Reflecteren: niet iedereen is er fan van en dat begrijpen we ook wel een beetje. Het is immers lastig en soms zelfs confronterend om te reflecteren. Toch is het belangrijk om tijdens een project regelmatig reflectiemomenten in te plannen.

Zitten jullie op de goede weg? Zijn er bepaalde projectmedewerkers ontevreden over iets? Zijn er echte knelpunten die snel opgelost moeten worden? Dergelijke problematieken worden dan tijdens die vergaderingen besproken.